Pátek, 29. března 2024

V Chotíkově odvolali starostu. Možný důvod? Spalovna

V Chotíkově odvolali starostu. Možný důvod? Spalovna

Starostou Chotíkova už není Jan Landa. Toho v pátek na mimořádném zasedání odvolali zastupitelé údajně kvůli dlouhodobé nespokojenosti s jeho prací. Konkrétní výtky však zatím nikdo neuvedl.

Bývalý starosta připustil, že důvodem odvolání může být i spor kvůli místní skládce. Odvolání Landy navrhl podle místostarosty Tomáše Bělohlavého jeden ze zastupitelů. "Jako důvod uvedl nespokojenost s jeho prací," sdělil s tím, že nový starosta bude znám do dvou týdnů. Landu páteční jednání šokovalo a uvažuje dokonce nad tím, že složí i mandát zastupitele. Jeden ze zastupitelů podle něj vystoupil s tím, že klade na stůl otázku mého odvolání a chtěl, aby se obhájil. "Na moji opakovanou výzvu nikdo nezformuloval ani jeden důvod, na který bych mohl reagovat," tvrdil exstarosta. Ruku pro jeho odchod pak zvedla nadpoloviční většina zastupitelů.

Jako jedním ze zřejmých důvodů může být budoucnost skládky. Landa pro to ale nemá přímé důkazy. Diskuse o budoucnosti místní skládky se v obci rozpoutala vloni v září. Plzeňská teplárenská, která deponii spravuje, jako jednu z variant jejího dalšího rozvoje navrhla výstavbu spalovny. Proti bouřlivě vystoupili místní, obyvatele podpořili také zelení z Plzeňského kraje, vzniklo i Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov. Šéf Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela ale tvrdí, že s odvoláním starosty nemá společnost nic společného. "Dozvěděl jsem se to až dnes," reagoval. Zdroj, který je s celou věcí dobře obeznámen tvrdí však něco jiného. "Podle mého názoru tam vazba je. Před několika měsíci byl odvolán starosta Touškova, na jehož území také částečně skládka leží. Nahradila ho členka z ODS. Totéž se pravděpodobně stane v Chotíkově. Podle mě je zřejmá snaha dosadit do čela radnic těchto obcí zástupce ODS, kteří se následně pokusí spalovnu protlačit," uvedl. O dalším osudu skládky by mělo být částečně rozhodnuto do konce března.

Marie Osvaldová

osvaldova@plzen.cz

Zdroj: http://zpravodajstvi.plzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů