Pátek, 19. dubna 2024

Norsko vyzvedne potopenou německou ponorku s nákladem rtuti

Norsko vyzvedne potopenou německou ponorku s nákladem rtuti
Norsko vyzvedne německou ponorku U-864 s nákladem asi 67 tun rtuti, kterou před téměř 65 lety potopila u norských břehů britská ponorka. Oznámila to dnes podle agentury DPA norská ministryně rybolovu Helga Pedersenová. Aktivisté již několik let upozorňují na nebezpečí, které rtuť pro životní prostředí znamená. Oslo původně plánovalo vrak zakrýt betonovým sarkofágem.
    Náklady na vyzvednutí vraku, které provede specializovaná nizozemská společnost, se odhadují na více než jednu miliardu norských korun (přes 3,14 miliardy Kč). Především kvůli vysoké ceně vyproštění ponorky se norská vláda v roce 2007 rozhodla potopený stroj na dně zabetonovat. Pendersenová změnu stanoviska vysvětlila tím, že s tím nesouhlasili obyvatelé z pobřeží a že by zakonzervované trosky plavidla znamenaly riziko pro rybolov.
    Ponorka o délce 87,5 metru a o hmotnosti 1400 tun byla objevena teprve v roce 2003. Stroj, který vyplul z Bergenu 7. února 1945, mířil s vojenskými vývojovými plány a konstrukčním materiálem do Japonska. Na palubě tehdy bylo 70 členů posádky a další tři spolucestující.
    Když plavidlo objevila britská ponorka HMS Venturer, vydal německý kapitán rozkaz k ústupu zpět do bergenského přístaviště. Britům se ale nakonec podařilo německý stroj potopit. Nikdo zkázu U-864 nepřežil.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů