Pátek, 29. března 2024

Mikulovice: občané se brání úspěšně

Mikulovice: občané se brání úspěšně

PRAHA/PARDUBICE - V kauze jezera zavezeného odpady v Mikulovicích na Pardubicku zaznamenali občané z tamního Sdružení pro ekologii další dílčí úspěch. Vrchní soud neuznal žalobu Luďka Zahradníka, jenž za vyjádření jednatele Sdružení V. Průška v pořadu České televize Nedej se požadoval omluvu, odškodné 100 000 Kč a náhradu soudních výdajů. „Považujeme tento verdikt soudu za jasný signál občanům, aby se nebáli hovořit otevřeně v případě, že dochází v jejich okolí k poškozování životního prostředí,“ komentuje výsledek soudního řízení Lukáš Matějka z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika, které poskytuje lidem z Mikulovic v případu pomoc.

Zástupce mikulovického sdružení Václav Průšek označil v roce 2004 jednání Luďka Zahradníka a potažmo firmy Skládka ELZET za nelegální (1). Krajský soud v Hradci Králové nejprve žalobu zamítl (žalovaným podle něj neměl být V. Průšek, ale občanské sdružení), po odvolání L. Zahradníka posléze uložil pouze omluvu. Proti tomu se naopak odvolal Václav Průšek a vrchní soud – po více než třech letech soudních jednání - žalobu Ing. Zahradníka definitivně zamítl. Soud tak potvrdil, že všechny jeho výroky byly pravdivé, což vyplývá i z vyjádření Ministerstva životního prostředí a rozhodování České inspekce životního prostředí, která společnost Ing. Zahradníka pokutovala (2).

Luděk Zahradník žaluje také dalšího ze zástupců sdružení, Vlastimila Machače, za výroky ve stejném pořadu. Jeho vyjádření se týkalo propojení L. Zahradníka s politiky na Pardubicku (3). V roce 2007 krajský soud žalobu zamítl ze stejného důvodu jako v předchozím případě. Po odvolání Luďka Zahradníka u Vrchního soudu se věc vrátila zpět, ale Krajský soud opět potvrdil svůj původní rozsudek (v dosud nepravomocném rozhodnutí), že V. Machač svými výroky nikoho nepoškodil – kritika spočívající v hodnocení Ing. Zahradníka jako bezohledného, vyplývala z jeho přístupu k věci a mj. z vyjádření, které při jednom z místních šetření pronesl (4).

Soudní řízení s Luďkem Zahradníkem stále probíhá – 28. května 2008 byl Luděk Zahradník sice uznán vinným, ale nebyl mu udělen trest (5). Obě strany se odvolaly, další jednání se koná 6. února u Krajského soudu v Hradci Králové. „Věříme, že tak, jako dal soud za pravdu občanům v případě domnělého poškození osobnostních práv, uzná i oprávněnost jejich námitek v případě trestního postihu za zničení jezera obývaného mnoha chráněnými živočichy“, konstatuje Lukáš Matějka z Arniky.

Sdružení Arnika se navíc odvolalo proti výjimce, o niž společnost Skládka ELZET požádala Ministerstvo životního prostředí, aby mohla jezero zavézt. Aniž by firma vyčkala konečného povolení, velkou část jezera nelegálně zavezla. Nyní ji ministerstvo, kvůli údajně převažujícímu veřejnému zájmu na existenci skládky stavebních odpadů nad veřejným zájmem na ochraně žab a plazů, povolilo zavézt další část jezera. Již dvakrát dal ministr občanům zapravdu (v roce 2005 Ambrozek, v roce 2007 Bursík), teď se s pomocí Arniky odvolali potřetí. Řízení již trvá 9 let, nyní zasedne rozkladová komise, která ministru doporučí, jak v kauze rozhodnout.

Poznámky:

(1) Výroky v pořadu zněly takto: „Pro pana Zahradníka to je dobrej, zdařilej test na to, jak se dá skládkovat a jak se skládkováním daj vydělávat peníze, proto si zřídil další skládku v lokalitě Blato, kterou provozuje nedaleko vodsaď, je to asi pět set metrů, taky nelegálně, podle nás nelegálně. ... Takže ta výjimka je neplatná, protože to jako je nevyřešený a tohle všechno tady co se tady děje, to je prakticky nelegální, protože v souvislosti s tím vším von nemá na nic povolení. Takže tohle, veškerá ta činnost, to skládkování, to je všechno podle nás nelegální a pak teda se ptám, jestli žijeme vůbec v právním státě, a nebo jako kde to žijem?“

(2) Viz tisková zpráva Arniky ze 7. dubna 2008.

(3) Ing. L. Zahradník byl v případě zavážení jezera Blato spojen kapitálově s dalšími osobnostmi politického života na Pardubicku: dnes již téměř zavezené jezero vzniklo přirozeným zatopením původního ložiska cihlářské hlíny, kterou těžil státní podnik Cihelna Blato. Když podnik zkrachoval, jeho likvidátorem se stal současný senátor za Pardubický kraj a bývalý primátor Jiří Stříteský. Zároveň se přes další právnickou osobu podílel na přípravě skládky. Přímo ve vedení firmy, která nápad se skládkou počala realizovat stála vedle Zahradníka také manželka bývalého hejtmana a současného náměstka hejtmana Pardubického kraje Šárka Línková.

Případ zničených protipovodňových opatření obce, ke kterému vedl Magistrát města Pardubice řízení o odstranění nedovolené navážky, se táhl už několik let. Vlastimil Machač, vědom si napojení původce černé navážky na politiky a úředníky, pronesl na jeho adresu: „Nikdo do této kauzy nechce zasáhnout, protože se jednalo vo osobu, která je v Pardubicích nedotknutelná. ...je všemocný, bezohledný, řekli nám to i prostě úředníci i poslanci, že dejte si pozor, řešení této kauzy není jednoduché, neboť pan Zahradník má příliš dlouhé prsty a my musíme postupovat obezřetně“.

(4) Podle svědeckých výpovědí účastníků šetření šlo o výrok „Já si sem toho navezu kolik budu chtít, a vy se z toho třeba po..... ... A ty vaše chlívky a voda v nich mě nezajímají“.

(5) Podrobnosti v tiskové zprávě.

Zdroj: http://arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů