Sobota, 27. dubna 2024

Evropský parlament dnes projedná zprávu svého klimatického výboru

Evropský parlament dnes projedná zprávu svého klimatického výboru

Předseda Rady EU pro životní prostředí, ministr životního prostředí a místopředseda vlády Martin Bursík se dnes ve Štrasburku účastní plenárního zasedání Evropského parlamentu. Poslanci budou projednávat závěrečnou zprávu Dočasného výboru EP pro změny klimatu, kterou výbor schválil 2. prosince 2008.

 

Zpráva pod názvem „2050: Budoucnost začíná dnes“ je výsledkem dvouleté práce tohoto výboru, jehož předsedou je italský europoslanec Guido Sacconi. Dokument vychází z cíle EU udržet globální oteplování pod hranicí 2°C, jak doporučuje Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC), a vyzývá ke snížení emisí skleníkových plynů do roku 2020 o 25 až 40 % ve srovnání s rokem 1990. Zpráva doporučuje také přijetí konkrétních opatření ve všech klíčových odvětvích ekonomiky.

 

Martin Bursík ve svém vystoupení ocenil práci výboru a pozornost, kterou Evropský parlament změnám klimatu věnuje. Informoval také poslance EP o aktivitách českého předsednictví v ochraně klimatu a průběhu jednání mezi členskými státy EU o financování redukčních i adaptačních opatření v Evropě i v rozvojových zemích. Parlamentu také nastínil dosavadní i nadcházející průběh jednání s klíčovými globálními partnery. České předsednictví již zahájilo jednání s novou administrativou USA. Martin Bursík ještě dnes odletí ze Štrasburku do Dillí, kde bude jednat s představiteli indické vlády, v jejichž kompetenci se ochrana klimatu nachází.

 

Zpráva klimatického výboru EP „2050: Budoucnost začíná dnes“ doporučuje členským zemím unie rozšířit podíl obnovitelných zdrojů v jejich energetickém mixu, využít daňové pobídky pro modernizaci  starých elektráren či rozvinout partnerství pro výrobu solární energie na Sahaře se zeměmi jižního Středomoří.

 

Zpráva zároveň doporučuje, aby Evropská unie zavedla povinné 20% zvýšení energetické účinnosti v členských zemích do roku 2020. Doporučuje také snížení DPH na produkty spojené se zvyšováním energetické účinnosti a zakázání funkce pohotovostního režimu (stand-by) u nových přístrojů.

 

Dočasný výbor EP pro klimatické změny ve své zprávě doporučuje také sjednotit opatření na zmírnění finanční a hospodářské krize s vytvářením „zelených“ pracovních míst a rozvojem energeticky efektivních nízkouhlíkových odvětví a technologií.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů