Sobota, 20. dubna 2024

Ve školách se v roce 2008 vybralo téměř 33 tun elektroodpadu

Ve školách se v roce 2008 vybralo téměř 33 tun elektroodpadu

Praha – Bilanci, která má ukázat, jaké množství vysloužilých elektrospotřebičů se v loňském roce prostřednictvím projektu Ukliďme si svět již podařilo na základních a středních školách v ČR nashromáždit k zpětnému odběru, dokončila v těchto dnech nezisková společnost ELEKTROWIN. A výsledek? Během roku 2008 žáci a studenti  v Čechách a na Moravě sebrali celkem 33 tun elektroodpadu. Jen pro upřesnění – od ledna do června zvládli 14,5 a od září do konce prosince18 tun vysloužilých elektrospotřebičů.

Je to jednoznačně důkaz, že dětem a mladým lidem záleží na životním prostředí a mají zájem se o ně starat a chránit je. Do projektu Ukliďme si svět se dosud aktivně zapojilo téměř 200 škol. Soutěžící školy vybavil partner projektu ELEKTROWIN speciálními koši a bagy, jejichž odvoz a výměnu po naplnění také zajišťuje. Veškerý elektroodpad tak bezpečně putoval k recyklaci či ekologické likvidaci.

Projekt byl sice vyhlášen pro školy, ale jak se záhy ukázalo, zpětný odběr elektrozařízení nevzbudil jen zájem školáků či studentů, ale i jejich rodičů či sousedů, kteří jim „vysloužilci“ ze svých domácností ochotně přispívali a  ty rozměrnější pak také sami do škol dopravovali. A nejen oni.

“Ve školách zapojených do projektu se podařilo vytvořit nová netradiční místa pro zpětný odběr elektrospotřebičů, která umožňují odevzdat vyřazená elektrozařízení i občanům z okolí. Jak se ukázalo, vítaná jsou zejména v obcích, které nemají k dispozici sběrný dvůr a kde jsou obyvatelé závislí na mobilním svozu,“ říká ředitel zákaznického oddělení  ELEKTROWIN Roman Abrham.

Odměnou dětem z vítězných škol v 1. ročníku byly exkurze do recyklačního závodu, návštěvy v ZOO. Pravidla 2. ročníku jsou ještě lákavější díky novému motivačnímu programu – za vybrané elektrospotřebiče  získá škola finanční příspěvek. Pokud uspořádá informační kampaň, jejímž prostřednictvím upozorní veřejnost na nutnost zpětného odběru elektroodpadu, může se posunout v celkovém pořadí škol zapojených v projektu.

Do projektu Ukliďme si svět se mohou školy přihlásit kdykoliv, více informací se mohou dozvědět na www.elektrowin.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů