Pátek, 29. března 2024

MŽP: Jednáme s resorty o využití opadu na veřejných zakázkách

MŽP: Jednáme s resorty o využití opadu na veřejných zakázkách
Ministerstvo životního prostředí jedná s ostatními resorty o využití neprodejného odpadového papíru a plastu na veřejných zakázkách, například při stavbách protihlukových stěn u dálnic nebo izolací v budovách. Přebytky starého papíru, který se v případě několikaměsíčního skladování už nedá recyklovat, se mohou také energeticky využít například v cementárnách. Na konferenci Odpady 2009 v Plzni to řekl šéf poradců ministra Daniel Vondrouš.
    Ministerstvo dále jedná o úlevách na DPH, například pro recyklované výrobky, a dalších ekonomických nástrojích, které by podpořily recyklační kapacity v zemi. "Snaha bude vrcholit na setkání rady ministrů v březnu a poté půjde podnět na radu ekonomických ministrů, které předsedá ministr Kalousek," řekl Vondrouš. Nelze dotovat jednotlivé odpadové firmy nebo suroviny. Je ale možné snižovat daň u některých typů výrobků a činností. ČR například může sama snížit daně z příjmů nebo zvýšit odpisy některým typům výrob, o čemž bude vláda jednat.
    U plastu je výhodou to, že se dá dlouhodobě skladovat a státními zakázkami lze dosáhnout zvýšení jeho odbytu. "Například na stavbu protihlukových bariér u dálnic, kde několik kilometrů stěn spotřebuje veškerou produkci směsného plastu u nás," řekl Vondrouš.
    Také pro papír lze hledat nová odbytiště a využití například na izolační materiál uvnitř budov. "Záleží na vůli orgánů veřejné správy, které jsou k tomu dokonce nuceni nařízením vlády. Mohou si dát do podmínek veřejných zakázek, že určité procento materiálu použitého na konkrétní stavbě bude z recyklovaných surovin," řekl Vondrouš.
    Hromadící se odpadový papír, který by mohl v extrémních případech skončit i na skládkách, lze také energeticky využívat například v cementárnách. Doba k tomu nastane poté, co odezní pravidelné odstávky papíren z počátku roku. Pokud se situace v březnu nezlepší a stále budou přebytky, hrozila by degradace suroviny.
    Pokles cen papíru je dán tím, že se na trhu objevilo hodně suroviny z USA a Británie, kterým už se nedařilo ho prodávat v Asii a vrhly surovinu na evropský trh. Čína, která výrazně přeplácela nejen české dodavatele odpadu, výrazně snížila odběr i ceny.
    Do Německa, Číny a na Slovensko šla třetina vytříděného papíru, hlavně noviny a časopisy, na něž v Česku není zpracovna. Vývoz ale tolik neklesl, protože česká surovina je velmi dobře vytříděná a poptávka po ní je, i když teď nižší, dodal Vondrouš. Délku krize neodhadl, ale nevyloučil to, že je možné, že bude trvat až jeden rok.
    Václav Prokš
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů