Pátek, 26. dubna 2024

K jezeru Most, jež vzniká z uhelného lomu, povede naučná stezka

K jezeru Most, jež vzniká z uhelného lomu, povede naučná stezka
Pro zájemce, kteří chtějí sledovat napouštění budoucího jezera Most, vybuduje město se státním podnikem Palivový kombinát Ústí naučnou stezku. Jezero vzniká v místě bývalého hnědouhelného lomu Ležáky. Stezka s informačními cedulemi bude kopírovat přístupovou cestu k jezeru, na kterou je nyní vstup zakázán, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Alena Sedláčková.
    Zájem o napouštění jezera je podle ní značný, lidé k němu podnikají procházky i v zimních měsících. "Chodí tam přesto, že je to stále formálně zakázané. Chceme jim proto vyjít vstříc a vybudujeme naučnou stezku. Technicky to nebude nic složitého, stávající cestu osadíme navigačními a informačními tabulemi se základními údaji o jezeře. Se stoupající hladinou jezera budeme informace aktualizovat," uvedla.
    Město plánuje i pořádání dnů otevřených dveří pro veřejnost s možností podívat se do míst, kam se návštěvníci běžně nedostanou. "Zasvěcený výklad k technickým záležitostem jim poskytnou pracovníci Palivového kombinátu a se zástupci vedení města pak budou moci diskutovat o budoucnosti jezera a jeho dalším využití," doplnila Sedláčková.
    Do zbytkové jámy lomu Ležáky nedaleko Mostu začala proudit voda z přivaděče řeky Ohře loni v říjnu. V jezero, jež bude součástí rekreační zóny, se lom promění nejpozději do čtyř let. Práce na přípravě a sanaci zbytkové jámy začaly před pěti lety a vyžádaly si 1,5 miliardy korun, dalších 500 milionů korun bude stát zatopení užitkovou vodou z Nechranické přehrady.
    Náklady hradil stát z 15 miliard korun, které z výnosů privatizace uvolnila v roce 2002 vláda na sanaci krajiny po těžbě uhlí v severozápadních Čechách. Další stovky milionů korun si vyžádá rekultivace území kolem jezera, kde vznikne rekreační zóna s přístavem pro lodě a cyklostezkami.
    Jezero Most s rozlohou 304 hektarů pojme 70 milionů krychlových metrů vody, hluboké bude až 70 metrů.
    Plány na rekultivaci hnědouhelných lomů, které se mají po vyčerpání zásob uhlí zatopit, počítají v Ústeckém kraji po roce 2035 s celkem šesti novými velkými jezery o rozloze zhruba 3859 hektarů. Nyní se napouští i jezero Milada u Chabařovic na Ústecku. Voda do něho začala natékat v roce 2001. Jeho vznik bude stát kolem 3,5 miliardy korun.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů