Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vláda dnes odložila definitivní projednání novely zákona o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Mirek Topolánek. Podle novely se maximální plocha lesního pozemku, který bude stát moci bezplatně převádět na obce, má zvýšit ze současných deseti na 50 hektarů. Novela má podle ministerstva zemědělství pomoci urychlit restituce lesních pozemků a vyjasnit podmínky případných nákupů lesních pozemků osobami. Kabinet bude o materiálu znovu jednat za dva týdny, uvedl Topolánek. V médiích se již dříve objevily spekulace o připravované privatizaci části státních lesů. To ministerstvo popřelo.

Dvoudenní výlet s průvodcem a přenocování v divočině, větší nabídku zoologického programu či atraktivnější kratší výlety v okolí parkovišť připravuje jako novinky pro letošní sezonu šumavský národní park. Navazuje tak na některé svoje už započaté projekty pro turisty. Už loni se mohli lidé za poplatek vydat ve skupince se školeným průvodcem do šumavské přírody a dostat se i do míst, která by jinak nemohli kvůli ochraně přírody navštívit. Letos chce správa parku tyto trasy rozvíjet. Správci parku také hodlají připravit oblast pro autokarové výletníky a pro rodiny s dětmi, kterým připraví vhodné zázemí.

Národní parky v Chorvatsku navštívily do konce září loňského roku více než dva miliony turistů, z toho 1,7 milionu ze zahraničí. Nejnavštěvovanějším národním parkem byla Plitvická jezera s celkem 891 tisíci návštěvníků. V žebříčku nejpopulárnějších se na druhém místě umístil Národní park Krka (664 tisíc), následují Brijuni, Mljet, Kornati, Risnjak, Paklenica a Severní Velebit. Chorvatsko má celkem osm národních parků, které spolu s jinými chráněnými oblastmi zaujímají kolem desetiny celkového území země.

Panasonic začne vyrábět ekologičtější plazmy. Japonská společnost uvede na trh novou řadu plazmových televizí, které budou tenčí a ohleduplnější k životnímu prostředí. Nový model bude mít jen asi čtvrtinovou hloubku proti modelům, které jsou běžně na trhu. Elektřiny by měl spotřebovávat jen zhruba polovinu než je obvyklé. V průběhu léta by se šetrnější plazmy mohly objevit na americkém trhu .

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů