Čtvrtek, 28. března 2024

Zelený rozkol nahrává velkým stranám

Zelený rozkol nahrává velkým stranám
Založení frakce Strany zelených - Demokratické výzvy v čele s Danou Kuchtovou - naznačuje, že tato strana skutečně začne kopírovat osud Unie svobody. Od nečekaného úspěchu k neslavnému konci.
Strana zelených se od podzimu potácejí v průzkumech veřejného mínění na hranici volitelnosti. O víkendu oživené spory mezi "pravicovými" bursíkovci a "levicí" kolem bývalé místopředsedkyně Kuchtové je mohou definitivně pohřbít. Tím spíše, že se o jejich voliče ucházejí jak ODS, tak ČSSD.
Předseda ODS Mirek Topolánek to na prosincovém kongresu řekl jasně: "Buď budeme mít zelené v koalici, nebo část jejich voličů na palubě. Když je otevřenost ekologickým tématům dost dobrá pro torye s jejich dvousetletou konzervativní tradicí, nemůže být špatná ani pro nás."
ODS navíc zvažuje nový volební zákon. Jedna z jeho variant by strany současné vlády nutila vytvořit předvolební koalici. To by mohl být krok k pravicovému bloku.
Zelená frakce v ČSSD vlastně už existuje, ač slabá. Jiří Paroubek ale hlavně doufá, že se do parlamentních voleb podaří Stranu zelených rozložit natolik, že se její kandidáti nedostanou do sněmovny. To má v poslaneckých lavicích zajistit převahu levice a umožnit, aby ČSSD v roce 2010 sestavila menšinovou vládu.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů