Čtvrtek, 28. března 2024

Další možnost čerpání z evropských fondů je otevřena v Operačním programu Životní prostředí

Další možnost čerpání z evropských fondů je otevřena v Operačním programu Životní prostředí
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) a Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) zahajují příjem projektů do již osmé vlny podávání žádostí o dotace z druhého největšího operačního programu ČR - Operačního programu Životní prostředí.  

Státní fond životního prostředí ČR začne od pondělí 9. února přijímat další žádosti do Operačního programu Životní prostředí.

Otevřeny budou tři ze sedmi prioritních os OP Životní prostředí, a to prioritní osa 2 - Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí a prioritní osa 7 - Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu. Žádosti o podporu v rámci těchto os  jsou přijímány od 9. února 2009 do 3. dubna 2009. Od 9. února 2009 do 6. března 2009 je otevřena prioritní osa 5 - Omezování průmyslového znečištění a snižování environmentálních rizik. Všechny uvedené prioritní osy se žadatelům otevírají již podruhé.

Výzva je určena pro žadatele zejména z řad krajů, měst a obcí, příspěvkových organizací, státních podniků a státních organizací, občanských sdružení, obecně prospěšných organizací aj.

„Operační program Životní prostředí má již konkrétní výsledky. Do konce ledna 2009 bylo schváleno k realizaci celkem 1380 projektů, celková výše podpory činí 30,5 miliardy Kč", uvedl ředitel SFŽP ČR Petr Štěpánek. „Největší objem prostředků putoval do 234 projektů na zlepšení vodohospodářské infrastruktury tzn. do výstavby a rekonstrukce čistíren a kanalizace. Celková výše podpory je 20,5 miliard Kč. V současné době se tak již buduje přes 1500 km kanalizace", doplnil Štěpánek.

 „Je to poprvé od podepsání OPŽP co vyhlašujeme plnohodnotnou výzvu pro prioritní osu 2, včetně všech jejích podoblastí.  Doufáme, že bude velký zájem právě o tuto osu, u které dotace přispívají nejen k ochraně veřejného zdraví, ale i k výrazným úsporám energie ve veřejném i soukromém sektoru", řekl ředitel odboru fondů EU Ministerstva životního prostředí Jan Kříž

Žádosti o dotace budou přijímat krajská pracoviště SFŽP ČR dle místa realizace projektu.

V současné době lze rovněž podávat žádosti o podporu tzv. velkých projektů* v rámci prioritní osy 2 - Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí a prioritní osy 3  - Udržitelné využívání zdrojů energie  a to kontinuálně od 1. srpna 2008 do 18. prosince 2009. Žádosti budou přijímány na pracovišti Státního fondu životního prostředí ČR v Praze. Zároveň jsou přijímány žádosti o podporu v rámci prioritní osy 1 Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní. Žádosti je možné podávat do 23. února 2009.

* Velký projekt = projekt v oblasti životního prostředí, jehož celkové náklady přesahují částku 25 mil. € vč. DPH (čl. 39 Nařízení 1083/2006/ES, který definuje možnost financovat Velký projekt jako výdaje určené k dosažení nedělitelného úkolu).

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů