Čtvrtek, 28. března 2024

Vlekaři chtějí desítky nových sjezdovek

Vlekaři chtějí desítky nových sjezdovek

- V Krkonoších mohou vyrůst tři desítky nových lanovek

- Další vleky a sjezdovky plánují v Jeseníkách a Krušných horách

Letošní zima zřejmě české vlekaře docela navnadila. Pro budoucí sezony plánují, že v horách postaví desítky nových lanovek a sjezdovek. Jejich žádosti už dostali na stůl ochránci přírody a jen v Krkonoších schválili 31 projektů.

Nejvíc nových tras vyroste v Krkonoších. Padnou kvůli tomu hektary vzrostlých stromů. A stavby schválili experti Krkonošského národního parku (KRNAP) i přesto, že trasy vedou blízko hnízdišť vzácných ptáků chřástalů.

V oblastech Krkonoš, kde chráněný chřástal hnízdí, by mělo vést hned několik nových lanovek. Podle studie, kterou vypracovali odborníci KRNAP, jsou to například oblasti kolem Benecka nebo Rokytnice nad Jizerou.

Naopak komise nedoporučila třeba novou sjezdovku z rozcestí Ručičky na Lysou horu - kvůli výskytu celoevropsky chráněného tetřívka obecného. Ochranáři v tomto případě stavbu nové sjezdovky odmítli i kvůli tomu, že by se kvůli ní muselo masivně kácet.

Rozsáhlé kácení navrhovali provozovatelé zimních sportů i ve Špindlerově Mlýně. "Trasa, kterou jsme posuzovali by si vyžádala kácení čtyřiceti hektarů. My navrhujeme jinou, která se dotkne jen patnácti hektarů lesa," říká mluvčí KRNAP Alena Drahná.

Souhlas národního parku ale ještě neznamená povolení ke stavbě. Vlekaři budou muset absolvovat klasické "povolovací" kolečko po úřadech. Pokud by vlekaři prosadili vybudování všech tras, které studie ochranářů schválila, vyrostou lanovky i v Žacléři, Vítkovicích, Studenově, u Jánských Lázní nebo v Horním Maršově.

Stavět se nejspíš bude i v dalších českých a moravských horách. Nová sjezdovka má vzniknout v Malých Karlovicích v Beskydech, v Jeseníkách se otevře nový skiareál v Koutech nad Desnou.

Kouty, které jsou poslední zastávkou vlaku na trati od Šumperka, využily k vybudování areálu i peněz z evropských fondů. "Měl by to být areál mezinárodního významu," říká šéf Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Zdeněk Zerzáň. Jeseníky navíc díky dotacím připravují i běžecké okruhy o celkové délce kolem pěti set kilometrů. Odvážnější sny než v Jeseníkách mají na hranicích s Německem, v Krušných horách. Někteří starostové z tamního pohraničí by rádi pro lyžaře propojili německou a českou stranu hor. Podle jejich plánů by na české straně vyrostlo pět nových lanovek a jedna na německé straně.

"Vznikla by největší lyžařská oblast od Baltu po Alpy, rozlohou i kapacitou. Na české straně by měly vleky svézt až 25 tisíc lidí za hodinu," plánoval loni Miroslav Schimmer, šéf veřejně prospěšné společnosti Klínovec - Fuchsloch, která za projektem stojí.

Krušnohorští by chtěli přitáhnout Pražany, kterým cesta sem trvá dvě hodiny, i lyžaře z přes tři hodiny vzdáleného Berlína. Devět set milionů na stavbu chtějí získat, stejně jako Jeseničtí, z dotací.


Trasy lanovek

- Propojení krkonošského Svatého Petra s Medvědínem novými lanovkami za půl miliardy. Ve Špindlerově Mlýně by díky nim vznikl největší český skiareál.

- V Jizerských horách ochranáři povolili vytvoření nové sjezdovky na Špičáku v Albrechticích.

- Česko-německý areál v Krušných horách by měl být největším střediskem na sever od Alp. Zatím je jen na papíře.

- Díky evropským dotacím rostou nové lanovky v Jeseníkách. Za peníze z fondů staví lanovky třeba skiareál v Koutech nad Desnou.

AUTOR: Petra Pospěchová
AUTOR: Zuzana Drahokoupilová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů