Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na osm desítek ekologů se na konci února zúčastní mapování výskytu velkých šelem v Beskydech. Takzvaným vlčím hlídkám se během loňské sezony podařilo získat 16 údajů o přítomnosti rysa, 18 o vlcích a drápance na stromě prokázaly přítomnost medvěda.

Turecký parlament dnes schválil Kjótský protokol, který zavazuje průmyslové státy, aby do roku 2020 snížily v průměru o pět až sedm procent emise skleníkových plynů. Informovala o tom agentura AP.
Ankara tento dokument, který byl přijat v prosinci 1997, původně odmítala schválit s odůvodněním, že je nejprve zapotřebí, aby se dostatečně rozvinul turecký průmysl. Avšak pod tlakem Evropské unie Turecko nakonec souhlasilo, že ke Kjótskému protokolu přistoupí.
S Tureckem tak dosud k protokolu přistoupilo 184 států. ČR jej ratifikovala v roce 2001.

Evropská komise přivítala zprávu Evropského parlamentu stanovující doporučení pro budoucí politiku Unie v oblasti změny klimatu. Schválení konečné zprávy vypracované dočasným výborem pro změnu klimatu silně podporuje ambiciózní opatření Komise k řešení klimatického problému. Daná doporučení doplňují Sdělení o nové globální klimatické dohodě, které bylo přijato minulý týden. Zpráva zdůrazňuje, že boj proti změně klimatu vytvoří nová pracovní místa a sníží závislost Evropy na dovozu fosilních paliv a přinesou sociální výhody pro občany. Evropská komise vítá, že zpráva podporuje návrh, aby se rozvinuté země zavázaly ke snížení emisí skleníkových plynů a to až o 25-40% od roku 1990 do roku 2020 a nejméně o 80% do roku 2050.

V kauze nelegálních odpadů dovezených z Německa do areálu bývalého kravína v Libčevsi na Lounsku padla první obžaloba. Před soudem se bude zpovídat jednatel jedné z dopravních firem, které se na dovozu odpadu podílely. V dalších dvou řízeních kvůli nelegálnímu odpadu je stíháno celkem osm osob, obžaloba dosud nebyla vypracována.

Popeláři v Českých Budějovicích vlastní od včerejšího dne nové ekologické auto na svoz odpadu. Vůz za tři a půl milionu korun jezdí na stlačený zemní plyn, tím šetří životní prostředí a může se pochlubit také o polovinu menší hlučností. Auto pojme téměř jedenáct tun odpadu a vyvine rychlost až devadesát kilometrů v hodině.

Nový Jičín a spolu s ním i ostatní města a obce v regionu řeší velký problém. Kapacity skládky komunálního odpadu v nedalekých Životicích bude během maximálně osmi let zcela vyčerpána. Města proto pomýšlejí na vybudování vlastní spalovny odpadů. Její cena je ale astronomická - zhruba jednu miliardu korun.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů