Čtvrtek, 28. března 2024

V Lošově rostou domy v přírodním parku

V Lošově rostou domy v přírodním parku

Olomouc - Výstavba prozatím pěti ohlášených domů v olomoucké místní části Lošov vyvolala bouřlivou diskusi mezi tamními obyvateli. Domy totiž rostou na území přírodního parku, svou polohou navíc významně zničily krajinný ráz oblasti využívané turisty.

„Na začátku jsme v Lošově měli čistou krajinu a na horizontu člověk mohl vidět jenom les a barokní chrám na Svatém Kopečku. Vesnici totiž naši předci založili v hlubokém údolí zdejšího potoka, takže veškerá zástavba byla schovaná a kolem ležely jenom náhorní roviny,“ řekl Jan Kolenyak, jeden z obyvatel Lošova.

„O tom, že je oblast hodnotná, svědčí také nařízení bývalého olomouckého okresního úřadu, který ji v roce 1995 začlenil do přírodního parku Údolí Bystřice,“ pokračoval.

Tichá změna územního plánu
Před více než čtyřmi lety se však na stůl odboru koncepce a rozvoje olomouckého magistrátu dostala žádost na změnu územního plánu, kterým by se původně orná půda na náhorní rovině proměnila na stavební pozemky. Úředníci požádali o vyjádření odbor životního prostředí.

„Negativní stanovisko jsme nikdy nevydali,“ potvrdil vedoucí odboru Petr Loyka. Změnu územního plánu proto olomoucké zastupitelstvo schválilo. Stavbě rodinných domů pak už nic nebránilo.

„Nejdůležitějším úkolem přírodního parku je ochrana krajinného rázu. Zásahy sice nejsou vyloučené, musí však zachovat významné krajinné prvky, kterými jsou mimo jiné kulturní dominanty. Když však člověk srovná celou lokalitu před tím, než v Lošově vyrostly první domy, s dnešní situací, o přírodní či kulturní charakteristice se už mluvit vůbec nedá,“ poukázal Kolenyak.

S výstavbou nesouhlasí i další obyvatelé vesnice. „Myslím si, že ty domy vůbec neměly stát. V jakémkoliv ročním období tady v minulosti byl nezapomenutelný výhled. Měla by tady být spíše nějaká zelená zóna a maximálně cesta ke hvězdárně. Kdysi se mluvilo o tom, že by se měla hvězdárna rekonstruovat. Proti tomuto nápadu bych neprotestovala. Co tady ovšem teď stojí, to je neuvěřitelné. Divíme se, že stavbu vůbec někdo povolil. Vše ale proběhlo velice potichu, a veřejná schůze se v Lošově konala až poté, co tady už domy stály,“ postěžovala si Josefa Nehalová z Lošova.
Kvůli nové výstavbě se Kolenyak obrátil i na lošovskou komisi místní části. „Opakovaně jsem chodil na zasedání komise. Poukazoval jsem na to, že domy významně naruší krajinný ráz v oblasti, která je chráněná. Nic se však nestalo,“ uvedl.

O existenci přírodního parku komise místní části nevěděla. „Odbor životního prostředí by měl sám znát, jakou ochranu ve městě má. My nejsme povinní kontrolovat, co vědí a co ne. O této otázce jsme proto nejednali,“ naznačil Miloš Eichler, předseda komise místní části.

Kolenyak se s postojem komise nedokáže ztotožnit. „Pokud nereagují na podněty obyvatel a nikdo z nich neví, že část vesnice patří do chráněného území, ačkoliv to je zaznačené na cedulích v Lošově i Radíkově, je jejich kompetentnost na pováženou. Je navíc otázkou, do jaké míry má vůbec význam zakládat přírodní parky, když je stejně nejsme ochotni chránit,“ uzavřel Kolenyak.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů