Sobota, 20. dubna 2024

Skladové zóny kolem měst podle Ratha škodí přírodě. Jejich budování ve středních Čechách končí

Skladové zóny kolem měst podle Ratha škodí přírodě. Jejich budování ve středních Čechách končí

Praha - Skladové areály škodí přírodě. Tak by se dalo vyložit stanovisko středočeských krajských radních, kteří odmítají schvalovat budování nových skladových kapacit v okolí Prahy i dalších velkých měst ve středních Čechách. „Už jich je dost,“ konstatoval hejtman David Rath (ČSSD) s dodatkem, že krajská reprezentace pod jeho vedením nebude kvůli skladům podporovat zabírání zemědělské půdy – a ani pozemků, na kterých by bylo možno vybudovat jiné, „kvalitnější“ objety.

Při posuzování EIA – vlivu stavby za životní prostředí – tedy skladové objekty téměř jistě dostanou stop. A v uplynulých týdnech už se tak nejméně třikrát stalo. „Ochotni jsme podporovat jedině rozšiřování výrobních kapacit,“ naznačil hejtman, jaké záměry mají naději na podporu. I v těchto případech ale souhlas krajských radních nebude automatický.

Kvůli ekologickým dopadům zatím pod drobnohledem nové krajské reprezentace neprošla zhruba třetina posuzovaných záměrů.Již v minulosti hejtman Rath připomněl, že cílem jeho administrativy je hlavně podporovat zelené prstence kolem velkých měst, které mohou sloužit jako rekreační zóna.

 

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů