Pátek, 26. dubna 2024

Papírový odpad sami zužitkují

Papírový odpad sami zužitkují

BÝŠŤ - Až 1000 tun papírového odpadu ročně vyprodukuje producent průmyslových obalů, akciová společnost Unipap v Býšti na Pardubicku.

Doposud ho jako surovinu odebíraly papírny Duropack Bupak Papírna. Jenže dnes není o sběrový papír zájem, nesbírá se ani ve školách a ceny druhotných surovin klesly na minimum.

Situace je opravdu tristní. Papírny o odřezky lepenky nemají zájem a za odběr této druhotné suroviny nejenže neplatí, ale naopak to vypadá, že se za jeho odvoz naopak platit bude. A netýká se to jenom nás, tento Damoklův meč visí i nad obcemi a městy, řekl pro Haló noviny generální ředitel firmy Pavel Rozman.

V Unipapu se proto rozhodli nakoupit technologii a lisovat ze zbytků papírové lepenky brikety a pelety a použít je k vytápění celého výrobního areálu. Jde o plně automatické zařízení od českého výrobce, které je prakticky bezobslužné. Pro uvedenou firmu bude tato investice představovat náklady asi 2,5 milionu korun. Máme moderní plynovou kotelnu, ale vedle ní postavíme druhou, ve které vyrobené brikety a pelety budeme spalovat, přibližuje záměr firmy, jak se zbavit obtížného odpadu, Rozman. Pro firmu, která ročně zaplatí za plyn zhruba půl milionu korun, to bude znamenat, že se investice do technologie a kotelny vrátí za zhruba pět let.

V současné době tyto vzorky briket procházejí certifikací v Ústavu pro výzkum a využití paliv, a.s., v Praze-Běchovicích. Ústav vystavuje certifikáty i pro některé zahraniční firmy z Německa či Rakouska a první výsledky ukazují na to, že se bude jednat o vysoce ekologické palivo, jehož emisní hodnoty jsou hluboko pod přípustnými limity. Čekáme jen na dokončení certifikace, zařízení bychom chtěli uvést do provozu už letos v březnu, upřesnil Rozman.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů