Středa, 24. dubna 2024

MŽP vítá dnešní rozhodnutí Ústavního soudu k vyhlášce o elektroodpadech

MŽP vítá dnešní rozhodnutí Ústavního soudu k vyhlášce o elektroodpadech

Způsob zajištění zpětného odběru použitého elektrozařízení se v České republice nemění. Ústavní soud v Brně dnes zamítl návrh na zrušení vyhlášky o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady.

Sporným bodem vyhlášky [1] byl způsob tvorby kolektivních systémů pro sběr elektrospotřebičů. Prostřednictvím těchto systémů výrobci a dovozci elektrozařízení zajišťují a financují povinný zpětný odběr elektrošrotu. Výrobci a dovozci mohou pro zpětný odběr elektrozařízení uvedených na trh po roce 2005 vytvářet individuální, solidární i kolektivní systémy, které pak fungují vedle sebe. Pro výrobky uvedené na trh před 13. srpnem 2005 je podle vyhlášky nutné zřídit jen jeden kolektivní systém v každé skupině spotřebičů. Zpětný odběr historických domácích elektrospotřebičů proto zajišťuje pouze kolektivní systém Elektrowin, elektronických zařízení Asekol, osvětlovacích zařízení Ekolamp, lékařských přístrojů Rema a kontrolních a monitorovacích přístrojů Retela.

Ústavní soud konstatoval, že napadená vyhláška nebrání svobodnému podnikání  a byla vydána plně v souladu se zákonem o odpadech, který k jejímu vydání MŽP zmocnil. MŽP dnešní rozhodnutí Ústavního soudu vítá, protože potvrzuje správnost dosavadního postupu MŽP v této oblasti. Potvrzením toho je zejména dosažení dosaženého množství vytříděného a odevzdaného elektroodpadu z domácností, které dosáhlo v roce 2008 podle předběžných údajů hodnoty 4,3 kg na obyvatele.

Případné zrušení vyhlášky by ohrozilo zejména důvěru v celý systém zpětného odběru elektrozařízení a tím velmi pravděpodobně i k významnému snížení efektivity systému a množství vybraných přístrojů, které se takto dostávají k recyklaci.

MŽP chystá v novém zákoně o odpadech, který předloží k veřejné debatě v nejbližších týdnech, další zefektivnění sběru vysloužilých elektrospotřebičů. Cílem je co nejvíce přiblížit místa zpětného odběru občanům tak, aby to bylo pro lidi co nejjednodušší a nejpohodlnější.

Poznámky:

[1] Vyhláška MŽP č. 352/2005 Sb., o podrobnostech nakládání s efektrozařízeními a elektroodpady.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů