Úterý, 16. dubna 2024

Vrcholný summit UNEP bude řešit ochranu klimatu a využívání rtuti

Vrcholný summit UNEP bude řešit ochranu klimatu a využívání rtuti

V keňském Nairobi budou po celý příští týden jednat ministři životního prostředí celého světa na pravidelném zasedání Řídící rady Programu OSN pro životní prostředí (UNEP). Delegaci českého předsednictví povede český ministr Martin Bursík.

Nejzásadnějšími tématy jednání, od nichž se odvíjí celá řada dokumentů, které by mělo zasedání přijmout, jsou ekonomická krize a ochrana klimatu a pravidla pro používání rtuti ve světě.

Evropská unie a české předsednictví budou prezentovat vlastní výsledky v ochraně klimatu i v mezinárodních vyjednáváních o nové klimatické dohodě, která by měla být přijata v prosinci 2009 v dánské Kodani a po roce 2012 nahradit dosavadní Kjótský protokol. Jednání o klimatické dohodě bude i hlavním tématem summitu EU – Afrika, který bude ve čtvrtek 19. února za Evropskou unii řídit Martin Bursík. „Role afrických zemí je klíčová. Patří především mezi ty země, které se již dnes bolestně potýkají s nejtěžšími dopady změny klimatu. Zároveň logicky chtějí pokračovat v hospodářském rozvoji. Je pro ně tedy velmi důležité diskutovat jak o způsobu financování adaptačních opatření, tak o transferu moderních nízkouhlíkových technologií v průmyslu i v získávání energie,“ říká úřadující předseda Rady EU pro životní prostředí Martin Bursík.

Ministři se budou zabývat také tím, co je možné udělat pro řešení globální ekonomické krize, ale také nedostatku potravin a dostupné energie a pitné vody právě v souvislosti s klimatickými změnami, které hrozí především v rozvojových zemích tyto problémy ještě dále prohloubit.

Druhým klíčovým tématem bude jednání o pravidlech používání rtuti ve světě. „Opakovaně jsme potvrdili, že je výsostným zájmem Evropské unie i českého předsednictví, abychom se s ostatními partnery příští týden v Nairobi dohodli na tom, že musí být přijata celosvětově platná a právně závazná pravidla, která používání rtuti upraví a omezí. Tématem jednání je to už deset let. Je na čase, aby došlo k dohodě,“ říká Martin Bursík.

Rtuť patří mezi prvky, jejichž vliv na zdravotní stav lidského organismu je jednoznačně negativní. Z organismu se vylučuje jen velmi pozvolna a obtížně, jeho většina se přitom koncentruje především v ledvinách, případně játrech a slezině. Do organismu se rtuť dostává dvěma cestami – v potravě a dýcháním. Z potravin jsou rizikovým faktorem především vnitřnosti nebo ryby, kontaminované rtutí při svém růstu. Rizikové mohou být i zemědělské plodiny, pěstované na půdě zamořené rtutí z průmyslových emisí nebo nevhodně použitých insekticidů a herbicidů.

 

Rtuť vypuštěná do životního prostředí představuje proto vážné riziko. Může se dostat na velké vzdálenosti a kontaminovat vodu a půdu i tisíce kilometrů daleko od zdroje znečištění. V Evropě se daří snižovat znečištění rtutí, ale její vypouštěné množství stále zůstává příliš velké. Vážná ohrožení životního prostředí v současnosti představuje zejména používání kovové rtuti pro těžbu zlata, např. v Mongolsku, v jižní Americe nebo v Africe.

UNEP se snaží maximálně snížit dopady konání samotného summitu na životní prostředí a klima. Například platí kompenzace za skleníkové emise z letů delegací chudých zemí, kterým platí náklady na přepravu. Česká delegace bude letecké emise za cestu svých delegátů rovněž kompenzovat, příspěvkem do fondu Global Climate Change Alliance. Sekretariát UNEP bude tisknout od každého dokumentu pouze jednu kopii pro každou delegaci, ostatní je najdou elektronicky na webové stránce zasedání, případně si je mohou výslovně vyžádat. Na nairobské konferenci se bude tisknout výhradně na recyklovaný papír a maximum recyklovaných materiálů je použito i v konferenčním centru UNEP.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů