Sobota, 27. dubna 2024

Biologové bijí na poplach

Biologové bijí na poplach
Korálové útesy, domov čtvrtiny mořských organismů, jsou nejohroženějšími ekosystémy Země.

V situaci, kdy vědci předpovídají kolaps a zkázu korálových útesů, se objevila jedna dobrá zpráva. Spojené státy vyhlásily v Tichomoří dosud největší mořskou rezervaci.

Kritický bod
Kvůli lidské činnosti zaniklo v posledních desetiletích přes čtrnáct milionů hektarů korálových útesů. V Karibiku už dosahuje jejich stav takřka kritického bodu. Tak zhodnotili britští biologové stav 332 útesů ve třinácti zemích světa ve zprávě pro londýnskou Královskou společnost.
Sledovali rybářské aktivity, populační růst i sedimentaci minerálů, množství nečistot, druh zemědělství na přilehlé pevnině, průměrnou teplotu vzduchu i vody, četnost hurikánů, nemoci korálů, počet druhů. Na závěr konstatovali: Čím hustší je lidské osídlení kolem pobřeží, tím hůř pro korály.
"Destrukce stále pokračuje," potvrzuje Boris Worm z kanadské univerzity v Halifaxu. Tento vědec odhaduje, že sedmdesát procent veškerých korálových útesů bude zničeno během života naší a následující generace.
Jeho tým zkoumal 48 chráněných mořských oblastí v různých oblastech světa. V nich naopak experti pozorovali "dramatickou obnovu mořské biodiverzity". Mimo jiné proto vyzvali k zakládání nových mořských rezervací.

Rezervace na obzoru
První krok směrem k záchraně korálových ostrovů učinil George Bush v roce 2006. S manželkou Laurou zhlédli působivý dokument o krásách Havajských ostrovů a nebezpečích, které se na ně valí. Film Cesta do Kure od Jeana-Michela Cousteaua prý prezidentský pár hluboce zasáhl. První červnový týden se stal Národním týdnem oceánů a v Havajském souostroví Bush vyhlásil rezervaci o rozloze 362 tisíc kilometrů čtverečních, sedmkrát větší než všechny dosavadní mořské rezervace dohromady.
Na úplném sklonku svého prezidentování stihl George Bush ještě jeden počin. V lednu 2009 vyhlásil jako státem chráněnou přírodní památku vzácnou oblast - část Mariánských ostrovů a oblast nejhlubšího Mariánského příkopu v západním Pacifiku.
Druhou oblastí, která je podle prohlášení o ochraně moří Výboru pro životní prostředí od ledna pod ochranou americké vlády, jsou korálové útesy, vyvýšeniny i prolákliny, ostrovy i přilehlé vody Menších odlehlých ostrovů (sedm ostrovů ležících mezi americkou Samoou a Havajskými ostrovy v centrálním Tichomoří - Kingmanův útes, atol Palmyra, Howlandův, Bakerův a Jarvisův ostrov, Johnstonův atol a Wakeův ostrov).
Jako třetí národní park vyhlásily USA jeden z ostrovů souostroví Samoa - atol Rose. Všechny tyto oblasti jsou většinou neobydlené a nezasažené lidskými vlivy. Statut rezervace pro tyto oblasti znamená zákaz komerčního rybolovu, těžby surovin, ukládání odpadů a dalších aktivit, někdy i samotný přístup veřejnosti.

Hlubokomořské extrémy
Mariánský příkop jenejhlubším místem zemského povrchu (10 911 metrů). Nachází se pod hladinou Tichého oceánu u Mariánských ostrovů v místě, kde se pacifická deska podsouvá pod filipínskou. Odehrávají se tady děje, které nemají obdobu nikde jinde na světě.
Obří podmořské aktivní bahenní sopky chrlí vodík, fumarola na podmořském vulkánu Eifuku produkuje téměř čistý tekutý oxid uhličitý. Na podmořské sopce Daikoku nalezli geologové kotel plný tekuté síry. Tekutou síru objevili vědci už jen na Io, měsíci Jupiteru.
Specifické čedičové prostředí vytvořilo podmínky pro jedinečný podmořský život. Tlak na dně je tisíckrát větší než na hladině moře. Přesto tam vědci nedávno objevili též složitější formy života - platýzy, garnáty i různé podivuhodné ryby.
I vody kolem severních Mariánských ostrovů patří k místům nejbohatším na život. Žije tam 350 druhů přisedlých korálů - větevníků, několik druhů žraloků, 29 druhů kytovců, z nich šest ohrožených. A stovky druhů ryb. Vědci tam objevují stále nové, dosud nepoznané druhy.

Svět korálových ostrovů
Neopakovatelným a životem hýřícím světem je také oblast Menších odlehlých ostrovů. Na útesech Jarvisova ostrova biologové před třemi roky objevili živoucí kolonie vzácných prastarých zlatých korálů, jejichž věk se odhaduje na pět tisíc let.
Ostrovy jsou domovem rybáků černohřbetých, hostí i kolonie tažných pobřežních ptáků. Ve vodách ostrovů se prohánějí stovky druhů ryb, žijí v nich vzácné želvy.
Johnsonův atol je spolu s Wakeovým atolem pravděpodobněnejstarším v Tichém oceáně, vzhledem k jejich izolaci se na nich daří společenství větevníků dlanitých a dalších 45 druhů korálů, žije tam 300 druhů korálových ryb. Ve vodách kolem korálových útesů loví žraloci černocípí, lagunoví, šedí a stříbrocípí, žijí v nich i ohrožené druhy kytovců, jako jsou delfín dlouholebý či velryba hrbatá a tuleni havajští.
Kingmanův útes nemá stálou pevnou zem, zato je považován za nejzachovanější korálový atol, který patří ke Spojeným státům. V počtu druhů daleko převyšuje australský Velký bariérový útes. S rostoucí hladinou moře však bude Kingmanův útes možná jedním z prvních, které zmizí z povrchu zemského.
Posledním atolem, který se od ledna 2009 těší výsadě chráněné rezervace, je atol Rose. Jeden z nejmenším klasických korálových ostrovů na světě vznikl rovněž na místě prastaré sopky a je domovem pro 113 druhů přisedlých korálů - větevníků, žije u něho 272 druhů korálových ryb a více než 500 druhů ryb.
Při hlubinných výzkumech tam vědci v roce 2005 objevili zcela nové druhy hlubinných ryb a živoucích fosílií - mořských lilijic.
Tento atol je chráněn již od sedmdesátých let a každé dva roky probíhá inventarizace a monitoring korálových útesů ve spolupráci samerickou Správou ryb a divoké zvěře Spojených států (Fish and Wildlife Service) a Národního úřadu pro výzkum oceánů a atmosféry NOAA (National Oceanic and Atmosferic Administration).

Poslední půlstoletí?
Někteří vědci nešetří chmurnými předpověďmi, že se v důsledku změn klimatu a znečištění moří korálové útesy začnou drolit ve velkém už za pouhých třicet let a některé počítačové prognózy nedávají korálům více než 50 let.
Možná právě ochrana přírodního bohatství ostrovů v Tichém oceánu - a to zejména podmořského světa - pomůže oddálit nebo zvrátit blížící se zkázu.
"Po celé věky jsme si mysleli, že oceány jsou tak nedozírné, že je nelze vyčerpat ani zničit," řekl při příležitosti vyhlášení rezervací a příslibu finanční injekce ve výši 140 milionů dolarů ministr vnitra Dirk Kempthorne. "V uplynulých desetiletích se však jasně ukázalo, že se o němusíme starat jako o vzácné přírodní zdroje."
Mnozí kritici ovšem na adresu USA dodávají: Ochrana konkrétních území nepomůže, když korály na celém světě ničí zejména změny klimatu - a pro snižování emisí skleníkových plynů Američané zatím nic neudělali. Nejen vědci teď napjatě čekají, jak se kproblematice ochrany přírody postaví Barack Obama.

AUTOR: Eva Bobůrková,
redaktorka MF Dnes

Tichomořské ostrovy a USA
Severní Mariánské ostrovy jsou společenstvím v politickém svazu se Spojenými státy. Mají svou samosprávu s místně voleným guvernérem a zákonodárstvím.
Americká Samoa je nezačleněné území Spojených států. Je spravována Úřadem pro ostrovní záležitosti ministerstva vnitra.
Guam je nezačleněné území Spojených států. Je spravováno Úřadem pro ostrovní záležitosti ministerstva vnitra. Obyvatelé jsou američtí občané, ale neúčastní se amerických prezidentských voleb.Zdroj: USA Embassy

70 procent
korálových útesů bude podle Borise Worma z univerzity v Halifaxu zničeno během života naší a následující generace.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů