Čtvrtek, 28. března 2024

Za neekologickou likvidaci fritovacích olejů hrozí pokuta

Za neekologickou likvidaci fritovacích olejů hrozí pokuta

Kolín - Dle vodohospodářského zákona mohou pokuty za špatnou likvidaci olejů dosáhnout řádově až milionů korun. Jejich ekologické zpracování je navíc bezplatné a užitečné.

Na celém území okresu Kolín se měsíčně jen v restauracích zužitkují tisíce litrů fritovacího oleje. Kam ovšem míří všechen tento využitý kuchyňský materiál? V tom ideálním případě si pro něj přijede specializovaná společnost působící v oboru sběru a zpracování použitých potravinářských olejů a tuků. Podle horšího scénáře se tyto tekutiny dostanou spolu s biologickým odpadem do kanalizace, kde způsobují nejen zanesení potrubí, ale také kupříkladu přebujelé množení potkanů.

„Měsíčně u nás v restauraci zpracujeme 120 až 150 litrů fritovacího oleje,“ prozradil Deníku Miloš Vejdělek, provozovatel nekuřácké restaurace v Kolíně. „Samozřejmě máme smlouvu s firmou, která sem pravidelně, přibližně jednou do měsíce, dojíždí odvést zpracovaný olej. Většinou připraví tři padesátilitrové sudy, ve kterých si ho poté odveze na ekologickou likvidaci,“ dodává Vejdělek. A jaká je cena za takovéto služby? Žádná. Jako u většiny druhotných surovin se u některých druhů platí i výkupní cena, ovšem vzhledem k celosvětové krizi se dnes většinou pouze odváží bez finančních nároků. „Podle kvality se výkupní cena pohybuje maximálně do šesti korun za litr, ale ceny padají týden co týden,“ řekl Eduard Pucherna ze společnosti, zabývající se sběrem fritovacích olejů. „Dnes si mnoho lidí myslí, že vše vyřeší koupí drtiče odpadků, což ovšem není pravda, protože ten poté v kanalizaci akorát napomáhá množení škůdců a zákon je tím beztak porušen,“ říká Pucherna. Fritovací olej se po vyčištění přitom stává užitečnou druhotnou surovinou pro výrobu hmot nahrazujících ropné produkty. Dále je také využíván ve stavebnictví nebo dřevařském průmyslu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů