Úterý, 23. dubna 2024

Etiopská Fairtrade káva pomáhá rozvoji Etiopie

Etiopská Fairtrade káva pomáhá rozvoji Etiopie

Společnost Člověk v tísni a mamacoffee s. r. o. zahájily společný projekt prodeje Fairtrade kávy z Etiopie. Kromě spravedlivé odměny, kterou za svůj produkt dostávají farmáři přímo, půjde navíc deset procent z prodejní ceny na pomoc lidem v Etiopii prostřednictvím dlouhodobé sbírky společnosti Člověk v tísni „Skutečná pomoc“.

Etiopie z této kávy získává dvakrát – jednou při prodeji kávy, když farmáři dostanou spravedlivě zaplaceno, často i více než třicet procent nad světovou cenou kávy na burze, a zároveň prostřednictvím našeho příspěvku na projekty Člověka v tísni v Etiopii, který činí deset procent prodejní ceny kávy u nás. Podařilo se nám naplnit myšlenku, se kterou jsme se vrátili z Etiopie,“ říká Marta Kolská z mamacoffee.

Člověk v tísni působí v Etiopii již od roku 2003. Za tu dobu stihl v zemi postavit devět škol a významně ovlivnit přístup ke vzdělávání v mnoha etiopských regionech. „Organizace se v Etiopii zaměřuje zejména na stavby škol a podporu vzdělávání obecně, které je klíčové pro schopnost lidí zvládnout složité životní situace vlastními silami. Oceňujeme a vítáme samozřejmě i snahy soukromých společností typu mamacoffee, které nechtějí jen využívat levných zdrojů v rozvojových zemích, ale snaží se s místními komunitami dlouhodoběji spolupracovat,“ uvedl Šimon Pánek, ředitel společnosti Člověk v tísni.

Etiopské kávy jsou odborníky dlouhodobě řazeny mezi nejlepší světové kávy. Mezi čtyřmi nejznámějšími kávovými oblastmi Etiopie je pak nejvíce ceněna oblast Yirga Cheffee, kde společnost Člověk v tísni postavila jednu ze škol financovaných veřejnou sbírkou Postavme školu v Africe. Mamacoffee se rozhodla podpořit rozvoj místních komunit prodejem kávy založeném na principech Fairtrade. Navíc na rozdíl od jiných společností mamacoffee nyní dováží Fairtrade kávu zelenou a praží ji ve vlastní, nedávno otevřené pražírně, což ovlivňuje čerstvost a kvalitu kávy.

Více o dlouhodobé sbírce Člověka v tísni na webu www.skutecnapomoc.cz.

Etiopskou kávu lze koupit přes e-shop: www.mamacoffee.cz a v degustačním obchodě mamacoffee: Rumunská 26 (vstup z Londýnské ulice), Praha 2-Vinohrady. Obchod je otevřen ve všední dny 8.30–20.00 hod., o víkendech a svátcích 10.30–20.00 hod.

Pro bližší informace a podrobnosti se na nás prosím obraťte:

Daniel Kolský

+420 776 176 417

daniel.kolsky@mamacoffee.cz

www.mamacoffee.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů