Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ohlédnutí za soutěží Cesty městy

Ohlédnutí za soutěží Cesty městy

Co je to vlastně zklidňování dopravy?

Pod pojmem zklidňování dopravy si můžeme představit souhrn opatření a nástrojů sloužících ke zvýšení užitné hodnoty komunikace. Vedle zlepšení životního prostředí v dané lokalitě by měly vést také ke zvýšení bezpečnosti účastníků silničního provozu, zejména chodců a cyklistů na úkor dosud nadřazeného postavení automobilové dopravy. Principy zklidňování dopravy se postupně stávají součástí podkladů pro stavby a úpravy pozemních komunikací.

Proč zklidňovat dopravu?

·         Aby se automobilová doprava přizpůsobila prostředí sídla (snížení rychlosti projíždějících vozidel, snížení jejich plošných nároků v rámci uličního prostoru).

·         Aby se zvýšila bezpečnost provozu a zvláště bezpečnost ohroženějších skupin jeho účastníků (dětí, seniorů, lidí se sníženou pohyblivostí a cyklistů).

·         Aby automobilová doprava nebyla nadřazována ostatním druhům dopravy.

·         Aby se dopravní zátěž komunikací snížila na míru únosnou pro dané území.

·         Aby doprava přestala být jedinou preferovanou funkcí uličního prostoru.

·         Aby se zvýšila estetická funkce veřejného prostoru měst a obcí (volba vhodného mobiliáře, doplnění veřejné zeleně apod.)

Které kraje ČR jsou v soutěži nejaktivnější?

Za dosavadní sedmiletou historii soutěže je nejvíce zastoupen Moravskoslezský kraj se 16 soutěžními projekty, následuje Plzeňský kraj se 13 a Pardubický kraj s 12 projekty. Ústecký, Jihomoravský a Jihočeský kraj jsou shodně prezentovány 11 přihláškami. V posledním uzavřeném ročníku soutěže byl nejaktivnější Jihomoravský kraj, ze kterého bylo přihlášeno 5 dopravních řešení.

S jakými projekty města a obce soutěží?

Přihlášená řešení lze dle jejich rozsahu rozdělit na bodová, liniová a plošná, což také odpovídá novým kategoriím soutěže. Konkrétní typy řešení jsou uvedeny v následující tabulce:

 

Ing. Radek Patrný, Dopravní program Nadace Partnerství, www.nadacepartnerstvi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů