Pátek, 19. dubna 2024

Samsung představil ekologický mobil poháněný sluncem

Samsung představil ekologický mobil poháněný sluncem

Samsung přichází s prvním mobilem s dotykovým displejem, který je vybaven solárními panely. Výrobce tím chce snížit zátěž na životní prostředí. Detaily prozatím nezveřejnil.

Ekologické telefony nedávno představila také Nokia a Motorola. Samsung už se pochlubil jednoduchým modelem E200 Eco, který má kryt vyrobený z kukuřice.

Novinka pojmenovaná Blue Earth (Modrá Země) uspokojí i náročné uživatele. Přitom je to ekologičtější přístroj než zmiňovaný "kukuřičný" low-end. Samsung Blue Earth je totiž první mobil s dotykovým displejem, který je poháněn sluneční energií.

Samsung Blue Earth

Na zádech kompaktního mobilu jsou solární panely. Parametry slunečního provozu ale výrobce prozatím nezveřejnil, vše bychom se měli dozvědět na Mobile World Congress, kde si ekologická novinka od Samsungu odbude premiéru.

Samsung představil ekologický mobil společně s heslem The Blue Earth Dream: Eco-living with Samsung mobile (Sen o modré planetě: Ekoživot s mobily Samsung). Tomuto heslu Samsung podřídil i další parametry nového telefonu.

Samsung Blue Earth

Kryt Samsungu Blue Earth je z recyklovaného plastu vyrobeného z použitých plastových lahví. Toto řešení snižuje emise uhlíku při výrobě a šetří spotřebu pohonných hmot. Mobil i jeho nabíječka neobsahují škodlivé látky jako berylium, ftaláty nebo bromované zpomalovače hoření.

Na ekologii mysleli i při balení. Obal telefonu je malý a lehký. Navíc je vyroben z recyklovaného papíru. Nabíječka dodávaná spolu s telefonem spotřebuje v pohotovostním stavu pouze 0,03 W.

Samsung Blue Earth

Výbavu nového ekologického mobilu výrobce prozatím nezveřejnil. Už ale víme, že se ovládá přes rozměrný dotykový displej a používá upravené uživatelské prostředí TouchWiz. Nechybí fotoaparát prozatím neznámého rozlišení.

Jas displeje, délku podsvícení a bluetooth můžeme snadno přepnout jedním stiskem do úsporného režimu. Telefon je vybaven krokoměrem, který umožňuje sledovat počet kroků a spočítat, o kolik se sníží emise CO2 v porovnání s použitím motorového vozidla. Telefon výsledek zobrazuje v počtu stromů, které se díky tomu podařilo zachránit.

Autoři:

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů