Pátek, 29. března 2024

Protikrizový plán také sníží exhalace i účty za teplo

Protikrizový plán také sníží exhalace i účty za teplo

Hnutí DUHA uvítalo zařazení multimiliardových částek na zateplování domů do vládního protikrizového plánu. Ekologická organizace připomněla, že program tak nejen oživí ekonomiku a vytvoří nová pracovní místa, ale také srazí exhalace skleníkových plynů a rodinám ušetří tisíce korun na účtech za teplo.

Hnutí DUHA bude poslance přesvědčovat, aby zateplování domů v protikrizovém balíčku schválili. Ale také prosazuje podstatné zvýšení rozpočtu nejméně o 10 miliard korun. Prozatím schválené peníze stačí pouze pro méně než jednu desetinu domácností.

Energetickou náročnost českých budov – a tedy účty za teplo, exhalace oxidu uhličitého i závislost na plynu z Ruska – lze snížit asi o 60 % [1]. Možnosti jsou skoro šestkrát větší, než kolik energie by dodávalo kontroverzní rozšíření uhelných dolů a bourání dalších obcí na Mostecku.

Skoro 82 miliard dolarů grantů a daňových pobídek na zateplování, zelenou energii, veřejnou dopravu a obdobné projekty je i součástí amerického protikrizového balíčku, který prezident Obama podepíše v úterý.

Hnutí DUHA také uvítalo, že vláda odmítla takzvané šrotovné. Podle ekologické organizace navrhované opatření není příliš smysluplné [2].

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

„Zateplováním domů vláda zabije několik much jednou ranou. Plán tak pomůže ekonomice, rodinám i našemu zdraví. Nejenže oživí ekonomiku a vytvoří tisíce pracovních míst. Zároveň domácnostem srazí účty za teplo a sníží exhalace skleníkových plynů. Díky Bursíkově připravenému programu lze peníze na zateplování vyplácet během pár týdnů, takže k oživení ekonomiky přispějí skoro ihned.”

Kontakt:       Vojtěch Kotecký, telefon 604 202 470, vojtech.kotecky@hnutiduha.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů