Středa, 24. dubna 2024

Rinspeed chystá svůj ekologický transformer

Rinspeed chystá svůj ekologický transformer
Vypadá jako futuristický supersport, ale zdání klame. Posláním tohoto konceptu je co největší efektivita a ekologický provoz. Kvůli němu se jeho karoserie ráda přizpůsobí počtu pasažérů.

Expozice švýcarské firmy Rinspeed je atrakcí každého ženevského autosalonu. Její majitel Frank Rinderknecht zde každoročně představí více či méně bizarní studii. Letos to bude elektromobil nazvaný iChange, který se promění podle počtu svých pasažérů. Nebude to poprvé, v roce 2002 tato firma překvapila svět studií malého kabrioletu Presto, který se uměl natáhnout a tím proměnit ze dvoumístného na čtyřmístný.

ČTĚTE TAKÉ: Měňavka chce udávat směr automobilkám

Tentokrát se však studie nebude měnit kvůli schopnosti zaparkovat na malé místo, ale kvůli co největší efektivitě. Ta závisí na hmotnosti, druhu pohonu a aerodynamice, jíž se přizpůsobily tvary iChange. Proto vypadá jako supersport. Jeho řidič sedí vpředu uprostřed pod aerodynamickou kopulí, která slouží i jako dveře. Při každém nástupu do vozu se odzadu zvedne.

ČTĚTE TAKÉ: Plovoucí Bondovo auto je na světě

Když bude potřeba převézt další pasažéry, kopule se vzadu přizvedne a uvolní jim více místa pro hlavy.Právě v kopuli je hlavní trik tohoto konceptu. Pokud bude potřeba svézt dalšího jednoho či dva lidi, stačí stisknout tlačítko a zadní část kopule se přizvedne, aby jim udělala dost místa nad hlavou na dvojici zadních sedadel. Studie iChange se tak bude proměňovat z jednomístné třímístnou.

ČTĚTE TAKÉ: Auto, které mění tvary. A je z látky

Jednodcuhý interiér je čalouněn přírodní vlnou. Vstupování do studie pod odklápěcí kopulí asi nebude příliš pohodlné…Lákavým tvarům iChange nezůstanou nic dlužny výkony. Celá studie váží jen 1050 kilogramů, takže jí elektromotor o výkonu 150 kW (201 koní) stačí ke sprintu na stovku za čas jen lehce přesahující čtyři sekundy a maximální rychlosti 220 km/h. Čemuž pomohla také šestistupňová převodovka ze Subaru Impreza WRX s blíže nespecifikovanou převolbou stupňů. U elektrromobilu věc velmi neobvyklá. Takové ale Rinderknechtovy koncepty bývají.

Foto: Rinspeed

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů