Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Třetí ročník mezinárodní odborné konference Bio Summit se uskuteční 25. března 2009. Těžištěm programu bude panelová diskuse s předními českými výrobci a obchodníky. Společně budou hledat způsob, jak zákazníkům komunikovat výhody biopotravin i v době, kdy se ceny potravin zvyšují a zákazníci při jejich nákupu začínají spíše šetřit. Lidé, kteří přišli na chuť biopotravinám, je však nehledají jen v prodejnách. Někteří spotřebitelé je začínají požadovat také v restauracích, neboť mají zkušenost, že v západní Evropě již šéfkuchaři bioprodukty z ekologických farem běžně při přípravě pokrmů používají. Proto se společnosti Green Marketing a Blue Events rozhodly do koncepce letošního Bio Summitu začlenit nejen poznatky a zkušenosti z výroby, marketingu a prodeje biopotravin v obchodní síti, ale i téma využití bioproduktů v gastronomii. A aby nezůstalo jen u teorie, obohatí odborný program Bio Galavečer a vyhlášení České biopotraviny roku 2008.

Počet ekologických zemědělců loni v Česku stoupl o téměř polovinu na 1946 farem. Rolníci přecházejí na ekologické zemědělství kvůli rostoucí poptávce po biopotravinách, která se v loňském roce projevila i v meziročním nárůstu počtu registrovaných výrobců biopotravin o 169 na 422. Ekologicky se v Česku podle údajů MZe hospodaří již na bezmála 350 000 hektarech a podíl ekozemědělství na celkové výměře zemědělské půdy přesáhl osm procent.

Česká inspekce životního prostředí kritizuje záměr správců silnic porazit letos okolo komunikací až devět tisíc stromů. Inspekce to zjistila, když se dotazovala na plány kácení u správních organizací. "Došly k číslu 8961, a to řada organizací své údaje neposkytla. Je tedy možné, že výsledné číslo bude ještě vyšší," uvedla inspekce s tím, že posílí kontrolu zvlášť v případech kácení celých alejí.

Kolo je pokládáno za jednu z lidských technologií, která nemá v přírodě žádný předobraz – zřejmě podobně jako třeba nástroje z kovu, nicméně až zase tolik podobných příkladů zřejmě nenajdeme.
Fakt je, že ani u kola to není tak docela pravda, některé bakterie se pohybují na podobném principu pomocí systému rotujících bičíků. Skarab si svoji kuličku nenosí ani nestrká před sebou, ale koulí. Nicméně přece jen neznáme mnohobuněčné organismy, které by namísto nohou používaly kola. Proč tomu tak je? Hraje zde snad roli to, že kolo je de facto „izolované“ od zbytku organismu a byl by problém třeba s jeho výživou?
Problém podrobně analyzuje Richard Dawkins. Jaké další překážky stojí podle vás v cestě vzniku „biologického“ kola? A jaké hypotetické možnosti třeba i z oblasti sci-fi by mohla evoluce zvolit, aby se touto cestou přece jen vydala?

NEAPOL. Prudké protesty sprevádzali otvorenie spornej skládky na severozápade Neapola v časti Chiaiano, informovala tlačová agentúra DPA.
Na skládku, ktorá má v regióne riešiť problémy s odpadom, prišiel prvý nákladný voz so smeťami. Zariadenie musela chrániť polícia.
Protesty ochrancov prírody a obyvateľov z okolia dlho brzdili uvedenie zariadenia do prevádzky. Vlani došlo k incidentom s políciou, vznikali blokády ciest.
V Neapole a okolí je odpad veľkým problémom, pripomína DPA. Skládky sú preplnené, kriminálne živly zarábajú na nelegálnych transportoch odpadu.
Salvatore Perrotta, starosta blízko ležiacej časti Marano, otvorenie skládky nepovažuje za riešenie, podľa jeho slov sa problémy len zamietli pod koberec.
Starostka Neapola Rosa Iervolinová však vyslovila spokojnosť a povedala, že otvorenie skládky je "nízkonákladovým východiskom problému mesta s odpadom".

V Botanické zahradě v Praze v Tróji je otevřena výstava orchidejí. Až do 1. března tu mohou návštěvníci zhlédnout několik desítek jak botanických, tak i vyšlechtěných druhů. Zájemci budou mít možnost využít i poradenskou službu a také spatřit ukázky pěstebních opatření. Součástí výstavy je prodej orchidejí a dalších epifytních rostlin. Pro opravdové obdivovatele a odborníky připravila botanická zahrada několik přednášek a výstavu fotografií. Letošním překvapením je víkendová průvodcovská služba zdarma.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů