Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Poslanecká sněmovna včera v závěrečném čtení zamítla vládní novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Upravovala podmínky, za kterých mohou občanská sdružení soudně napadnout některá úřední rozhodnutí. Ministr životního prostředí a předseda zelených Martin Bursík to označil za bezprecedentní rozhodnutí, a pohrozil dokonce odchodem z koalice. Rozhořčilo ho především to, že pro zamítnutí hlasovali také někteří koaliční poslanci.

Vedle konceptu HED 6 se včera v Nošovicích představily i další dva vozy, a to Hyundai i30 ISG, což je ekologická verze auta, které se již v Nošovicích vyrábí, a třídveřová verze menšího auta Hyundai i20, vyráběná v Indii. Tři uvedené modely budou tvořit základ expozice Hyundai na autosalonu v Ženevě, který proběhne ve dnech 5. až 15. března.
V Nošovicích se nyní vyrábí vůz nižší střední třídy Hyundai i30 v provedení hatchack, tedy vzadu s pátými dveřmi. Jeho ekologická verze automaticky vypíná chod motoru při stání, například na křižovatkách. Ekologická řada Hyundai má označení Blue a má oproti běžným vozům emise oxidu uhličitého nižší o sedm procent.

Nová Škoda Yeti se představí v březnu v Ženevě. Zájemci si ale počkají do konce léta či začátku podzimu. Sériová výroba v Kvasinách naběhne v květnu a od ní do zahájení prodeje obvykle uplynou tři měsíce. V Ženevě firma představí i Fabii Scout a ekologickou Octavii GreenLine.

Z dôsledkov krízy sa automobilový priemysel bude spamätávať roky. Jednou z možností pre jeho rýchlejšie zotavenie sa je aj výroba ekologických a na spotrebu menej náročných vozidiel. Túto produkciu plánuje dlhodobo podporovať aj Európska investičná banka, ktorá výrobcom poskytne niekoľko miliárd eur.
Automobilky v prvej polovici roka 2009 dostanú od banky úvery v celkovej výške 7 mld eur. Finančné injekcie sú pritom určené na podporu vývinu a výroby ekologických vozidiel. Počas druhého polroka pravdepodobne babka spoločnostiam na uvedený účel poskytne ďalšie pôžičky. Nejde však o žiadnu formu záchrany automobilového priemyslu a úvery nijako nesúvisia so štátnymi podpornými plánmi. EIB je ochotná podporovať len realizovateľné projekty.

Ve středu se v krajském kole přehlídky soutěžních prací Enersol 2009 představilo 12 středoškoláků, kteří prezentovali a obhajovali i pomocí videoprojekce před odbornou porotou návrhy zdůrazňující ekologičtější zdroje energie. V rámci středečního programu, konaném v areálu SOU elektrotechnického ve Vejprnické ulici, představily Michaela Weiglová a Marcela Fajtová keramické kachle s motivy vodního a větrného mlýna jako symboly ekologického využití energie. Vítězem se stal Ondřej Liška, který těžil z domácího prostředí, je totiž právě z elektroučiliště ve Vejprnické ulici.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů