Úterý, 23. dubna 2024

České předsednictví přivítalo výstupy zasedání Řídící rady UNEP

České předsednictví přivítalo výstupy zasedání Řídící rady UNEP

České předsednictví vítá výstupy z 25. zasedání Řídící rady Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) a Globálního fóra ministrů pro životní prostředí, která se konala tento týden v Nairobi. „Jednání končí úspěchem,“ říká I. náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík.

České předsednictví přivítalo přijetí velmi důležitého rozhodnutí o rtuti. Rozhodnutí ustanovilo mezivládní vyjednávací výbor, který začne příští rok pracovat na celosvětovém právně závazném nástroji pro omezení využívání této látky. Návrh má výbor předložit nejpozději na zasedání Řídící rady UNEP v roce 2013. “Je to úspěch Evropské unie, která velmi usilovala o to, abychom takové rozhodnutí po dlouhé diskusi, která začala už v roce 2001, konečně měli, ” říká Jan Dusík.

EU schválila svoji Strategii nakládání se rtutí již v roce 2005 s cílem chránit lidské zdraví a životní prostředí. Její uvádění do praxe probíhá dobře, včetně připravovaného zákazu exportu a povinnosti skladování kovové rtuti, stejně jako zákazu propagace a používání některých měřících přístrojů. „Nicméně jakkoli ambiciózní může regionální nebo národní strategie být, nedokáže zajistit plnou ochranu lidského zdraví a životního prostředí do té doby, než ji doprovodí podobná aktivita na globální úrovni,“ vysvětluje Dusík.

Jak vyplynulo z diskuse v Nairobi,  ministři vnímají současnou světovou ekonomickou a finanční krizi jako příležitost, kterou je nutné využít k posílení investic do obnovitelných zdrojů energie, inovativních technologií, energetické efektivnosti a úspor, stejně jako k podpoře vzdělávání k udržitelnějšímu způsobu života. „S tím naprosto souhlasíme. Proto také evropský, ale i jednotlivé národní programy hospodářské obnovy v EU, nutnost obratu k zelenější ekonomice reflektují,“ říká Jan Dusík.

Řídící rada požádala výkonného ředitele UNEP, aby posílil podporu budování potřebných kapacit a technické podpory v oblasti nakládání s odpady, především v rozvojových zemích. K dosažení tohoto cíle vyzvala příslušné aktéry, mezinárodní organizace a  zástupce podnikatelského sektoru, aby poskytli potřebné zdroje a technickou podporu v odpadovém hospodářství.  „Vítáme toto rozhodnutí, protože jsme si vědomí rostoucího množství odpadů a jeho dopadů na životní prostředí na globální, regionální i lokální úrovni,“ říká Jan Dusík.

Řídící rada UNEP také odsouhlasila, že je potřeba zlepšit vědecké zázemí pro politiku v ochraně biodiverzity a ekosystémů. „Nastartování tohoto procesu nám umožní získat lepší vědecké a informační podklady k této problematice,“ komentoval rozhodnutí Jan Dusík.

Vítáme také přijetí rozhodnutí, navrženého Africkou skupinou, o pokračování a posílení spolupráce s africkými zeměmi. „Afrika je region s nejvyšším počtem nejméně rozvinutých zemí. Proto spolupráci s Afrikou vnímáme jako klíčovou věc,“ dodává Dusík.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů