Čtvrtek, 28. března 2024

Země bez lidí: konec švábů, ráj pro ptáky

Vize expertů z různých oborů použil americký žurnalista Alan Weisman do své knihy Svět bez nás, v níž popisuje, jak by vypadal svět, kdyby v něm náhle přestal žít člověk.
Země bez lidí: konec švábů, ráj pro ptáky

Odvážný experiment, který byl časopisem Time vyhlášen jako nejlepší populárně-vědecká publikace roku 2007, vydala včera česky nakladatelství Argo a Dokořán.

Autor se zabývá tím, co by z dnešního životního prostředí člověka zmizelo nejdříve, a naopak, které artefakty by přetrvaly desetiletí či staletí. Počítá také to, které živočišné druhy jsou na lidech závislé, a tedy by vyhynuly, a které by se naopak lépe rozvíjely.

Weisman postavil své hypotézy na expertizách inženýrů, konzervátorů umění, klimatologů, zoologů, biologů, astrofyziků, paleontologů a dalších odborníků a napsal knihu, která jedinečně pohlíží na vliv člověka na životní prostředí.

Předpokládá například, že by spolu s lidmi zcela přirozeně vyhynuli švábové, ale ptáci by na tom byli mnohem lépe a vyvinuli by se v mnohé nové druhy.

Nejdelší životnost na Zemi bez lidí by měly bronzové sochy, umělá hmota a radiové vlny.

Zároveň je z některých oblastí na Zemi, které člověk poničil a posléze opustil (například Černobyl), patrné, že příroda má sebeuzdravující moc.

Kdyby ze dne na den lidé ze Země zmizeli, okamžitě by především nastala změna v zásobování měst energií a dalších obslužných systémů. Neměl by například kdo ovládat jaderné elektrárny, a ty by velmi brzy mohly způsobit katastrofy. Ve velkém by hynula zvířata, která jsou na péči lidí závislá. Domy a celá města by začaly prorůstat vegetace, vznikaly by nové ekosystémy.

Předpokládá se, že běžná lidská obydlí by zcela zanikla do dvou set let - včetně mrakodrapů s ocelovou konstrukcí. Po tisíci letech by třeba New York vypadal jako příroda v centrální Africe. Po deseti tisíci letech by téměř nebyla existence lidí na planetě znát.

Alan Weisman (1947) je americký spisovatel, novinář a pedagog. Vystudoval literaturu, až dosud se však profesně věnoval především žurnalistice - jako redaktor a reportér agentury Homelands Production nebo jako vysokoškolský profesor na Arizonské univerzitě.

Svět bez nás

Autor: Weisman Alan

Překlad: Hana Loupová

ISBN: 978-80-257-0072-3
EAN: 9788025700723

Formát: 412 stran, vázaná
Rok vydání: 2008

Kniha byla vydána ve spolupráci s nakladatelstvím Dokořán.

Doporučená cena: 359,- Kč

Objednávka: Knihu Svět bez nás můžete koupit ještě dnes v internetovém knihkupectví Kosmas.cz se slevou 15%.

Anotace:

Myšlenkový experiment, který se stal bestsellerem New York Times a za nejlepší populárně-vědeckou publikaci roku 2007 byl vyhlášen hned dvěma magazíny - Time Magazine a Entertainment Weekly.

Zajímalo by vás, co by se stalo, kdyby ze dne na den z naší zeměkoule zmizeli lidé? Jak dlouho by zůstaly po lidech na naší zemi stopy? Jak rychle by se zhroutila námi vybudovaná infrastruktura? Jak dlouho by bez naší péče vydržely stavby, metro a města? Památky a umění? Co z toho nejdéle, a co by naopak spadlo jako první? Kteří živočichové by z našeho zmizení profitovali, a kteří by naopak zanikli s námi? Předpokládá se např., že by spolu s námi zcela přirozeně vyhynuli švábové, ale ptáci by na tom byli mnohem lépe a vyvinuli by se v mnohé nové druhy. Jak by dopadly farmy, pole, národní parky a zahrady? Nejdelší životnost na zemi bez nás by měly bronzové sochy, umělá hmota a radiové vlny. Zároveň je z některých oblastí na zemi, které člověk poničil, a posléze opustil (např. Černobyl), patrné, že příroda má sebeuzdravující moc.

Alan Weisman, cenami ověnčený americký novinář, postavil své hypotézy na expertizách inženýrů, konzervátorů umění, klimatologů, zoologů, biologů, astrofyziků, paleontologů a dalších odborníků a napsal knihu, která zcela jedinečně pohlíží na vliv člověka na životní prostředí.

Na YouTube je k vidění demonstrační animace Dům bez nás a také rozhovor s Alanem Weismanem pro NBC News.

Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Dokořán.

Přečtěte si také ukázku z knihy.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů