Úterý, 23. dubna 2024

Smysluplné dotace by byly žádoucí

Finanční a hospodářská krize se projevuje i na realitním trhu. I v tomto oboru jsou však oblasti, jichž se pokles poptávky netýká, jako je například nízkoenergetická výstavba.
Smysluplné dotace by byly žádoucí

Jedním z nejmodernějších trendů v oblasti bydlení je nízkoenergetické bydlení. Přináší úspory spotřeby energie na vytápění a je ohleduplné k přírodě.

Finanční a hospodářská krize se projevuje i na realitním trhu. I v tomto oboru jsou však oblasti, jichž se pokles poptávky netýká, jako je například nízkoenergetická výstavba. Nejen o ní jsme hovořili ing. Janem Řežábem z developerské společnosti JRD.


Co je nízkoenergetické bydlení?

Definicí nízkoenergetických staveb je maximální roční spotřeba tepla na vytápění 50 KWh/m2/rok. V širším pohledu lze říci, že jde o nový rozměr komfortu bydlení. Teplé stěny, čerstvý a čistý vzduch díky nucenému větrání, příjemnější teploty v létě, energetické úspory nejen za vytápění, ale i za ohřev teplé vody.


Jaké jsou praktické výhody nízkoenergetického bydlení pro jeho obyvatele?

Pokud je v nízkoenergetických domech i nucené větrání s rekuperací, tak je to především čerstvý vzduch. Pokud je uživatel alergik, může do systému začlenit nejen prachový, ale i pylový filtr a velmi tak omezit prachy a pyly v interiéru. Samozřejmě to jsou i finanční úspory na energiích, dobrý pocit z ekologického chování, možnost lepší regulace teploty v letních vedrech, lepší mikroklima interiéru atd.


Kde u nás a ve světě můžeme nízkoenergetické domy a byty vidět?

Ze světa k nám nízkoenergetická výstavba přichází především z Německa, Rakouska a Skandinávie. Zajímavé realizace lze nalézt např. ve Vídni, Linzi, Freiburgu. V ČR lze doporučit: z rodinných domů realizaci 13 energeticky pasivních RD firmy ATREA v obci Koberovy; v bytových domech zatím ve větším pouze naše realizace především v Praze-Dolních Měcholupech, kde bude tento rok dokončen sedmý projekt; v administrativě zatím v ČR významnější realizace chybí.


Jak je na tom z hlediska nízkoenergetické výstavby ČR ve srovnání se světem?

Rozdělil bych opět po oblastech: v RD jsou tendence velmi dobré, zejména díky odborníkům okolo sdružení "Centrum pasivního domu". Řekl bych, že téměř každý při stavbě RD již o spotřebě energií přemýšlí. Zbylá část trhu podléhá zájmům developerů a státní správy. Stát jako příklad zcela selhává a mrhá tak i našimi prostředky, které budeme za provoz budov v budoucnu vydávat. Developeři nejsou kromě energetických štítků k úsporám tlačeni, proto až na několik menších realizací mimo projektů JRD nízkoenergetické realizace v ČR nenajdete.


Jaký je zájem o nízkoenergetické byty na českém trhu?

Zájem se zvyšuje každý rok se zvyšujícím se povědomím klientů o této oblasti. Nicméně nabídka se téměř rovná nule.


Proč tento druh bytů není v nabídce velkých developerů masově rozšířen?

Nízkoenergetická výstavba klade vysoké nároky na všechny účastníky developerského procesu od návrhu po realizaci stavby. Nejen z toho vyplývají vyšší náklady oproti standardní masové výstavbě. Tyto vícenáklady ve stavbě ocení až budoucí uživatel v provozních úsporách, ale developer o ně těžko navýší prodejní cenu. To je ten zásadní paradox developerské výstavby, uživatel nerovná se stavebník (developer) jako je tomu u rodinného domu, kdy je motivace k investici do budoucích úspor jasná (stavebník je i budoucím uživatelem objektu).


Jak složité je najít kvalitní partnery (architekty, subdodavatele) pro stavbu nízkoenergetických budov?

Je to jedno z klíčových omezení tohoto oboru. Zatím dlouhodobě spolupracujeme s Podlipný Sladký architekti, s nimiž jsme tak říkajíc na jedné vlně. Kvůli zvyšujícímu se množství připravovaných projektů (k dnešnímu dni 15) se snažíme mezi dalšími čtyřmi spolupracujícími architektonickými ateliéry nalézt obdobnou spolupráci. U stavebních dodavatelů je situace obdobná, ale výběr dobrých firem je trochu náročnější, i když se situace začíná zlepšovat a dodavatelé si více začínají vážit dobrých zakázek.


Jak se dotkne současná realitní krize nízkoenergetických projektů?

V prodeji zatím žádné problémy nepociťujeme, ale to je dané spíše zaměřením na segment menších viladomů a toho, že stavíme domy nejen nízkoenergetické, ale také v energetické třídě A, což je dobrý marketingový nástroj. Na hodnocení bych ještě tak půl roku počkal. Věřím tomu, že právě energeticky úsporné stavění se stane tím hlavním trendem, kam se budoucí výstavba bude ubírat.


Podporuje nějak stát výstavbu ekologických budov?

Podpora směřuje pouze pouze do jednotlivých opatření typu solární kolektory apod. pro fyzické osoby. Developerská výstavba nebyla, a pokud vím, v nejbližší době nebude státem podporována. S tím souhlasím tam, kde již takovýto trh funguje, ale pro jeho nastartování by systém smysluplných dotací byl velmi žádoucí. Takto jej může rozhýbat pouze zvyšující se povědomí budoucích klientů vytvářejících poptávku po takovýchto domech.

Od letošního roku musí mít každý nový nebo zrekonstruovaný dům energetický štítek. Co to je? Co to klientům přinese?

Zjednodušeně lze energetický štítek u budov přirovnat k energetickému štítku např. u ledniček. Měl by nám jednoduše prozradit, s jakou spotřebou máme při provozu bytu či domu počítat a názorně rozčlenit objekty do kategorií A až G podle spotřeby.


Jak dosahujete toho, že stavíte v energetické třídě A?

Je to dáno komplexním systémem technických opatření minimalizujícími spotřeby energií na vytápění, chlazení, ohřev teplé vody a osvětlení např. velmi silná tepelná izolace, omezení tepelných mostů konstrukcí, dřevěná okna s trojskly, solárně- termické kolektory, nucené větrání s rekuperací atd.


Který z vašich projektů považujete za nejúspěšnější? Proč?

V současné době to je dokončovaný Nízkoenergetický bytový areál Rezidence Měcholupy, který nabídne 45 bytů. Jedná se o největší nízkoenergetický objekt v ČR. Byty byly vyprodány do fáze hrubé stavby a i další 3 projekty viladomů v této lokalitě se v současné době ještě před započetím staveb doprodávají.


Jak jste se vy osobně dostal k založení firmy, která bude stavět nízkoenergetické byty? Jaké jsou vaše ambice v tomto oboru?

Základem bylo jakési ekologické přesvědčení a snaha ukázat, že nízkoenergetické bytové domy lze stavět i bez dotací na komerční bázi. Rád bych se nadále věnoval osvětě a rozšíření principů energeticky úsporných a environmentálně šetrných staveb i do dalších tržních segmentů např. administrativních budov. n


Jan Řežáb se narodil v roce 1974, vystudoval ČVUT. V minulosti působil v několika stavebních a developerských společnostech od stavbyvedoucího po funkci výrobního ředitele. V roce 2003 založil developerskou společnost JRD, která se zatím jako jediná v České republice specializuje na výstavbu nízkoenergetických bytových domů. Postupně se mu daří v České republice rozvíjet myšlenku nízkoenergetického bydlení a pod hlavičkou JRD realizuje projekty nízkoenergetických bytových domů. Jeho snaha byla oceněna v roce 2005, kdy společnost získala cenu za stavbu s ekologickým přínosem udělovanou Ministerstvem životního prostředí. Druhou cenu získala v soutěži Energetický projekt 2007.

ZDROJ: Reality

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů