Úterý, 19. března 2024

Na návštěvě v pasivním domě

Rodina Braunmüller bydlí ve svém rodinném domě ve Frankfurtu v městské části Praunheim od ledna 2005. Zeptali jsem se jich na zkušeností se stavbou a s bydlením v pasivním domě.
Na návštěvě v pasivním domě

Někteří investoři si staví pasivní dům, protože chtějí ušetřit náklady za vytápění, někteří se rozhodnou pro stavbu pasivního domu z důvodu výborného vnitřního prostředí. Jaké byly Vaše důvody pro stavbu pasivního domu?
Zdědili jsme pozemek se starým domem od prarodičů. V té době jsme již ale delší dobu bydleli ve vlastním domě ze sedmdesátých let na okraji Frankfurtu. Tak jsme se rozhodli starý dům zbourat a postavit nový dům dle nejnovější technologie. Prostě jsme si nechtěli postavit další běžný dům, protože takový jsme již měli.
Úspory energie byly pro nás důležitým tématem již v starém domě. O pasivních domech jsme se informovali v Passivhaus Institutu z Darmstadtu. Tento koncept nás oslovil a nechali jsme si doporučit architektonický atelier z Frankfurtu.

Měli jste nějaké zvláštní potíže při plánování a realizaci Vašeho domu?
Na základě naších zkušeností z naším starým domem jsme měli docela jasné představy o tom, co cheme. Technologie pro pasivní dům ale nebyla při návrhování omezující. Potíže jsme ale měli s některými řemeslníky, kteří měli málo zkušeností s pasivními domy. Takže například museli třikrát za sebou opravovat vadnou izolaci na vnější stěně sklepa.

Popište prosím, v jakém domě jste dříve bydleli. Kde vidíte rozdíly mezi bydlením ve Vašem dřívějším domě a v pasivním domě? Museli jste se v něčem přizpůsobovat?
Největší změna byla, že nebylo už nutné na noc otevírat okno v ložnici. Díky větracímu zařízení je tam příjemná teplota a kvalita vzduchu je dobrá. Zvykli jsme si ale rychle a teď nám to příjde praktické. Když nám třeba sjede peřina, tak nejsme hned nachlazení.
Taky ve srovnání s předchozím domem nemáme ve sklepě žádné pavučiny a taky snad méně nečistot zvenku, protože méně otevíráme okna.
Jako nevýhodu lze žertem uvést, že ve sklepě nelze dlouhodobě uskladňovat brambory a víno, protože tam máme stejnou teplotu jako v obývacím pokoji. Takže brambory a víno uskladňujeme v garáži.

Na závěr nám prosím prozraďte, jaké jsou Vaše náklady na vytápění a jakou máte doma obvykle teplotu?
Náš dům má skoro 400 metrů čtverečních obytné a užitkové plochy a v každé místnosti si užíváme stejnou příjemnou teplotu od 20 do 22 stupňů a ta po celou dobu. V našem domě nemusí být ale ani tepleji, protože povrch oken a venkovních stěn je teplý a nevyzařuje zimu. I když pro tak velkou plochu máme málo pasivních tepelných zisků - bydlíme tady jen my dva - platíme za pelety 600 € ročně. To znamená, že na přípravu teplé vody a vytápění spotřebujeme 3 tuny pelet ročně.
A ještě něco. Pokud nám je večer chladno, pustíme si na hodinku televizi, a je nám hned tepleji. :-)

Údaje o stavbě

Rok výstavby 2005
Vytápěná plocha cca 400 m2
Bytové jednotky 1
Potřeba tepla 14,3 kWh/(m2a)
Druh stavby Masivní stavba:
Stěna: 200 mm vápenopísková cihla + 300 mm kontaktní zateplovací systém
Střecha: tlušťka izolace 460 mm
Podlaha: 300 mm železobeton + 300 mm zateplení základů
Stavební náklady (DIN 276, KG 3 + 4) cca 1600,- €/m2
Návrh PEAF (www.peaf.de)

Pozn.: Jméno bylo z důvodu ochrany osobních údajů změněno.

Zdroj: Centrum pasivního dumu - www.pasivnidomy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů