Úterý, 19. března 2024

Loučovická čistírna odpadních vod je nevyhovující

Loučovická čistírna odpadních vod je nevyhovující

Loučovice - Čistírna odpadních vod stojící přímo na břehu Vltavy se dostala na seznam největších hříšníků. Podle vodohospodářů je doslova odstrašujícím případem. Špinavá voda sem přitéká zrezivělým potrubím a pracovníci z hladiny ručně odstraňují plovoucí odpad. Čističek, které nedokážou řádně upravit odpadní vodu, je přitom v Jihočeském kraji devět. Zařazení na černou listinu ale Loučovicím může pomoct.

Kalná, zapáchající voda směřuje do malých bazénů, kde se částečně čistí. Pak odtéká do Vltavy, přímo nad přírodní rezervací. Starosta Loučovic Pavel Sládek informoval, že znečištěn je celý tok od Loučovic po Vyšší Brod. Vodohospodáři zařízení hodnotí jako nevyhovující. Čistírna patří k nejstarším v kraji, fungovat začala v 50. letech.

Technický ředitel vodohospodářské společnosti 1. JVS Jiří Lipold sdělil, že loučovická čistička nesplňuje současné parametry z hlediska platné legislativy. Už sedm let radnice usiluje o změnu a snaží se zajistit peníze na modernizaci. Úprava zařízení si vyžádá kolem 60 milionů korun. Radní uspěli až teď, kdy se čistírna objevila na černé vodohospodářské listině.

Mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová upřesnila, že dotace z evropských fondů činí 45 milionů korun. Pavel Sládek dodal, že zbytek zaplatí obec. Zlepšit čištění vod musí v kraji ještě dalších osm obcí. Je mezi nimi například Velešín, na seznamu se objevily i Netolice. Vodohospodáři odhadují, že na dobudování čistíren odpadních vod a kanalizací v celém kraji budou potřebovat ještě minimálně 750 milionů korun.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů