Pátek, 29. března 2024

V Ostravě pokračujte v třídění odpadů, krize pomine, vzkázali účastníci tiskové besedy

V Ostravě pokračujte v třídění odpadů, krize pomine, vzkázali účastníci tiskové besedy

OSTRAVA - Dramatické změny na trhu s druhotnými surovinami v posledních týdnech jsou údajně obrazem periodicky se opakující krize. V Ostravě proto třiďte domovní odpad dál, vzkázali občanům účastníci tiskové besedy v OZO, čili Ostravském závodu odpadů v Ostravě Kunčicích.


V posledních týdnech došlo k výrazným změnám na trhu s druhotnými surovinami. Pokles zájmu i výkupních cen u zpracovatelů papíru, plastů a dalších materiálů razantně snížil výkupní ceny surovin.

"Společnost OZO Ostrava se snaží situaci čelit zintenzívněním jednání s odběrateli vytříděných surovin a hledáním nových možností odbytu separovaných složek odpadu," uvedl ředitel OZO Karel Belda. Podle něj změny nastaly hlavně po skončení přijímání vytříděného odpadu z Evropy v čínských přístavech, možnost odbytu odpadu v Číně před pár lety vyhnaly ceny velice nahoru. "Chtěl bych všechny občany ujistit, že i za současné situace má tříděný odpad své uplatnění a je to levnější, než ho vozit na skládku. Podle našich zkušeností jde o periodicky se opakující krizi v byznysu s odpady, která v dohledné době pomine. Rozšiřování skládek je proti zájmům Evropské unie a vlastně každé rozumné vlády," poznamenal ředitel.

Na podporu fungování celého systému sběru a následného využití odpadů z obcí má velký vliv Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM. "Vyhlásili jsme Stabilizační program, jehož cílem je omezit dopad poklesu cen druhotných surovin na systémy třídění domovního odpadu. K opatřením v rámci programu patří navýšení celkových prostředků především pro provozovatele dotřiďovacích linek,"sdělil Belda.

Firma OZO Ostrava svezla v roce 2008 z města a okolních obcí 70 259 tun komunálního odpadu, tříděný odpad tvoří přibližně 13 procent z tohoto množství. V Ostravě je 2700 kontejnerů na separovaný odpad a 18 sběrných dvorů.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů