Pátek, 19. dubna 2024

VODAŘI se bojí povodní

VODAŘI se bojí povodní

Pod nevídanou sněhovou duchnou leží Česko již řadu dní a zima jen tak ustoupit nehodlá. Lyžařům bílé nadělení dělá bezpochyby radost, hydrometeorologové však upozorňují na spoušť, kterou by mohl napáchat odtátý sníh. Proto se na čas tání chystají s předstihem a zahájili odpouštění přehrad.

V noci na včerejšek napadlo až 15 centimetrů nového sněhu k již tak bohaté víkendové a pondělní nadílce. Pod sněhem je tak více než polovina republiky, závěje na horách ční až do výše dvou metrů. Mokrý a těžký sníh včera na různých místech lámal stromy i lampy veřejného osvětlení.

V pohotovosti je proto i hlásná služba, která hydrometeorologům a správcům povodí z tří set míst v ČR hlásí průměrnou výšku sněhu a rizika tání. Zároveň experti pracují na modelech různých povodňových situací, které by kvůli spoustě sněhu mohly nastat.

"Na horách sníh odtává pomaleji, a voda tak přibývá postupně, větší problémy mohou nastat při rychlém tání ve středních a nižších polohách," konstatoval hydrometeorolog Jiří Tichý.

Správci povodí hlavních řek Labe a Vltavy začaly proto pro očekávané vodní masy dělat místo v přehradách. Největší kus práce mají před sebou vodaři ve Vltavské kaskádě. Na Orlíku postupně upustili asi 30 milionů kubíků vody, hladina tak klesla na 10 metrů pod maximem. Podobná situace je také na Slapech. Nachystáni jsou i správci labského povodí, vodní nádrž Rozkoš je již vypuštěna, správci snižují hladinu také na přehradách v Josefově Dole a Lese Království.

Na záplavu sněhu z krušných hor se připravují vodaři i na severozápadě Čech, Nechranicích, Újezdě, Stanovicích a dalších. Podobně se chystají hrázní též v povodí Odry a Moravy, například na přehradách ve Vranově, Znojmě, Brně či Slezské Hartě.

Zásoby vody vázané ve sněhu jsou na Moravě v současnosti obrovské. V povodí Moravy včera naměřili správci toků 122 milionů krychlových metrů sněhu, na Vranově leží 85 milionů kubíků sněhu a v okolí Brna čítají sněhové zásoby zhruba 47 milionů krychlových metrů.

Jaké bude počasí?
Podle předpovědi bude do poloviny příštího týdne rtuť teploměru pomalu stoupat. V nižších polohách se teploty vyšplhají k pěti až sedmi stupňům, sníh nahradí déšť či smíšené srážky. Slunce by se mělo objevit spíše příští týden. Noční teploty se vyšplhají od minus pěti stupňů k nule.

http://sip.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů