Pátek, 19. dubna 2024

Galapágy - ráj přírodovědců

Galapágy - ráj přírodovědců

Unikátní fauna sopečných Galapág. Odkaz G. J. Mendela. Biopaliva ano či ne? Regenerace rostlinných orgánů. 

Nedávno jsme si připomněli dvousté výročí narození Charlese Darwina. V souvislosti s jeho jménem se jistě mnohým vybaví výzkumná cesta kolem světa na lodi Beagle. A také významná zastávka této cesty, soustroví Galapágy v Tichém oceánu. Tady slavný britský přírodovědec objevil mnohé důkazy pro svoji evoluční teorii. Jeho poznámky z cest o rozmanitosti galapážských pěnkav se následně staly základním kamenem při popisování zákonitostí vývoje druhů. Co je na ostrovní fauně tak zvláštní? To nám vysvětlí zoolog doktor Jan Andreska, z katedry biologie a ekologické výchovy Pedagogické fakulty UK.

Novou stálou expozici, věnovanou odkazu G. J. Mendela, mezi přírodovědci známého hlavně jako zakladatele genetiky, připravilo Mendelovo muzeum Masarykovy Univerzity v Brně. Letos v lednu uplynulo 125 let od Mendelova úmrtí a výstava byla zahájena 14. února tohoto roku. O podrobnosti o muzeu a samozřejmě také o výstavě jsme požádali ředitele Mendelova muzea Masarykovy Univerzity v Brně, Ondřeje Dostála.

Říká se, že co je "bio", to je dobré. Otázka je, zda to platí vždycky. Co například biopaliva? Odpověď se snažil najít seminář, který začátkem února uspořádalo družstvo pro ekonomická, politická a sociální studia Fontes Rerum ve spolupráci s Masarykovou dělnickou akademií.

Za to, že každý organismus se vyvine, nebo naroste do určitých rozměrů, jsou zodpovědné, jak u živočichů tak i u rostlin, hormony. Ty rostlinné jsou auxin a cytokininy. Říká se jim fytohormony a odpovídají za vývoj určitých rostlinných orgánů. Ale proč a kdy se vyvíjí právě stonek a ne kořen nebo naopak, bylo zatím záhadou. Nedávno čeští biologové objevili, jak se právě hormony auxin a cytokininy vzájemně ovlivňují a pomáhají třeba i při regeneraci rostlinných orgánů. Na výzkumu se kromě Masarykovy univerzity v Brně podíleli i vědci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd v Praze. Jeho ředitelka, docentka Eva Zažímalová, nám o výzkumu řekne podrobnosti.

R?dio na p??n?  Zvukový záznam pořadu najdete po premiéře v našem archivu.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů