Pátek, 29. března 2024

Proti hluku z letiště vzniká občanské sdružení

Proti hluku z letiště vzniká občanské sdružení

Kolínsko - Každým dnem očekávají obyvatelé okolí kolínského letiště, jimž vadí hluk, vyrozumění o registraci nového občanského sdružení. Ponese jméno Kolínsko a sdružuje ty, kteří nad svými hlavami nechtějí provoz sportovních letadel v takovém objemu, v jakém dnes na kolínském letišti je.

Členové sdružení argumentují zejména tím, že seskoky na letišti je podnikatelská činnost jako každá jiná, a neměla by tudíž obtěžovat své okolí.

Složitost situace ovšem tkví v tom, že provoz letiště nepřekračuje platné hlukové normy. „Jenže ty jsou stanoveny na celý rok. A ve středu dopoledne si logicky většina lidí nepůjde zaskákat s padákem, protože je jaksi v zaměstnání. Takže provoz se soustřeďuje do víkendových dní. A pokud hluk z letních víkendů rozpočítáte průměrem na 184 dní, ano, potom skutečně k překračování norem nedochází,“ říkají členové sdružení. Chtějí proto změnu zákona. „Nechceme nikoho omezovat v podnikání, chceme docílit jen toho, aby se o víkendu nechalo v klidu pobýt na zahrádce,“ říká předseda sdružení Tomáš Kadlec. Ten je zároveň členem zastupitelstva v Radovesnicích, jež na toto téma v těchto dnech jednalo. Atmosféra na zasedání nebyla nejpřátelštější. Mezi občany padly i návrhy, aby se ti, kterým hluk vadí, odstěhovali. Zastupitelstvo se nakonec rozhodlo nepodpořit iniciativu části svých obyvatel, kteří proti hluku z letiště brojí. „Já byl jediný, kdo hlasoval pro podpoření petice,“ komentoval Tomáš Kadlec.

Petice už existuje a doručena byla i na radnici v Kolíně. „Víme, že část obyvatel Kolína s tím má problém, z části jsou to obyvatelé Kolína, z větší části občané obcí okolo. Problematika je obtížně uchopitelná, protože město Kolín po právní stránce nemá mnoho možností, kde apelovat a zasahovat,“ uvedl místostarosta Roman Pekárek. „Tato ne zcela obvyklá záležitost má svoje řízení u jiných institucí. Co se týče hluku, je to podle mých informací záležitost hygienické stanice, co do samotného provozu letiště pak Úřadu pro civilní letectví. Nicméně pokud je zde problém občanů, má radnice povinnost se tím zabývat, situaci alespoň monitorovat a podpořit, či nepodpořit. Primárně by to ale měla být radnice, na jejímž katastru letiště leží, a to nejsme my. Město Kolín by se razantněji připojilo, kdyby bylo k čemu. Prozatím ale nevíme, že by radnice, na jejímž katastru letiště je, ani ty okolní, kde se to obyvatel týká dramaticky víc než obyvatel Kolína, něco vyvolaly. Za své občany se toho nebudeme zříkat, ale spíš bychom se chtěli k akci připojit, než abychom ji vyvolávali, protože obrazně řečeno taháme za kratší konec provazu,“ dodal.

Starosta Jiří Buřič připomněl, že letiště jako takové se dostává do zákonných norem. „A pokud je zde iniciativa, která chce činnost letiště omezit či poukazuje na překračování určitých norem, pak vede spíše do poslanecké sněmovny a měla by vést ke změně příslušného zákona. Nemyslím, že zastupitelstvo bude projednávat iniciativu, kterou by pak mělo uplatňovat prostřednictvím někoho ve sněmovně. V této chvíli tu nemám jediný impulz, který by mě oprávnil k vyvolání takového jednání, ať už na úrovni rady města či zastupitelstva. A osobně takovouto iniciativu na sebe nebudu brát,“ řekl starosta.

Členové vznikajícího sdružení Kolínsko chtějí kontaktovat další obyvatele, jimž hluk z letiště vadí a apelovat na další politiky. Chystají se i webové stránky, na nichž by se lidé mohli připojit k petici.

Zdroj:Kolínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů