Pátek, 29. března 2024

Sedmá generace 1/2009: Kde ekodomov můj?

První letošní číslo Sedmé generace se v hlavním tématu pokouší zodpovědět otázku, co vlastně znamená ekologická (respektive udržitelná či zelená) stavba nebo architektura.
Sedmá generace 1/2009: Kde ekodomov můj?

V textech inspirovaných otázkou „Jak bydlet ekologicky?“ zprostředkujeme zkušenosti těch, kteří „eko-bytové jádro problému“ řeší přímo v terénu, například v rozestavěné Sluneční ulice v Hradčanech u Tišnova nebo rekonstruovaném Horním mlýně ve Křtinách. Rozdílné pojetí zeleného bydlení nastíníme i v názorech několika architektů či v rozhovoru s historikem architektury Rostislavem Koryčánkem, podle něhož „ekologická stavba může i křičet“. 

 

Letošní ročník Sedmé generace obohacuje kromě nových hesel Abecedy prosperity Jana Kellera i seriál reportáží Zuzany Gerykové. V první z nich se dozvíte o „božsky“ čistých energetických aktivitách v malé hanácké obci Vilémov. Další novinkou 7G jsou pravidelné rozbory spotřebitelských trendů od pracovníka Ekologického institutu Veronica Petra Ledviny; v jeho analýze zeleného rozměru výroby elektroniky se dočteme i slova „Pracuji jako stroj a můj mozek zrezivěl,“ jimiž komentuje dělník z počítačové továrny v jihovýchodní Asie svůj 370 hodinový pracovní měsíc. Podobně temné obrazy nabízí i Vlastimilem Karlíkem zmapovaný mezinárodní obchod s květinami, v němž se snad díky férovým značkám FLP či FFP začíná blýskat na lepší časy, a konečně i Paulem Milesem kritizovaný globální turistický průmysl, který toho chudým obyvatelům ani ekosystémům oblíbených destinací moc nepřináší, ba naopak.

 

Tradiční seriál Kurz mediální sebeobrany se tentokrát díky Filipovi Zdražilovi zaměřil na český knižní trh, jako dalšího z ekonomických disidentů pak Naďa Johanisová představuje „utopického socialistu“ Roberta Owena. Lubor Kysučan nato komentuje nástup Baracka Obamy a invazi Izraele do Gazy a Jan Skalík se v Poznani snažil nahmatat obrysy post-kjótské dohody o klimatu. 

 

Kulturní zahradou provází ukázka z knihy The Dream of the Earth amerického eko-teologa Thomase Berryho, dokumentární tetralogie Polarion režiséra Zdeňka Novotného-Bričkovského o malých národech na severu Ruska nebo sborník Něco překrásného se končí v kritickém podání Jana Miesslera a Hany Librové.

 

Dlužno dodat, že nový, již 18. ročník Sedmé generace provází změna titulního loga na 7.G. Doufáme, že vám ta sedmička – ať už s tečkou, či bez tečky – přinese štěstí.

 

Anotace všech textů čísla i soutěžní kvíz o předplatné 7G najdete stránkách www.sedmagenerace.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů