Pátek, 29. března 2024

Dřevěné domy lákají především mladší generaci

Dřevěné domy lákají především mladší generaci
Nástup mladších ročníků do produktivního života zřejmě stojí za rostoucím zájmem o nízkoenergetické dřevostavby. Významnou roli hraje také snaha šetřit kvůli stoupajícím cenám energií. Na veletrhu Dřevostavby 2009 se na tom dnes v Praze-Letňanech shodli zástupci firem, které ČTK oslovila.
    "Mladší lidé to už vidí jinak než starší generace, kdy se stavěly domy pro několik generací a pro několik rodin," řekl ČTK například generální ředitel společnosti Dome Czech Aleš Vrátný. "Dříve existovala představa, že když nemají zdi domu šířku jeden metr, tak to není bytelný dům," dodal.
    Kromě významné úspory energií lákají dřevostavby proti klasickým domům především rychlostí výstavby a její přesností. Bez vlivu prý nejsou ani zkušenosti mladších ročníků získané cestami do zahraničí, kde se ze dřeva staví běžně.
    V Česku se ale ze dřeva zatím staví přibližně jen pět procent všech rodinných domů. Ročně je to zhruba 1500 staveb. Například v Německu je podíl dřevěných staveb na rodinných domcích sedm procent, v Bavorsku dokonce až 70 procent, v Rakousku a Švýcarsku deset procent a v USA 60 procent. V Kanadě se dřevostavby podílejí na bydlení až z 80 procent.
    Ve srovnání s rokem 2007 podle předsedy Asociace dodavatelů montovaných domů Jiřího Pohloudka výstavba dřevěných domů loni stagnovala. "Osud další výstavby bude záviset na vývoji hypotečního trhu," míní Jiří Niče ze společnosti Vario Vila. Zájem a poptávka se však prý netenčí.
    Rozvoj nízkoenergetického stavění prý ovlivní také míra předsudků vůči dřevostavbám ve společnosti, ke kterým jsou prý opět náchylnější paradoxně spíše starší generace. "Neodnese dům vítr? Nesežerou ho myši?" popsal otázky některých zájemců o dřevostavby Vrátný z Dome Czech.
    Daniel Novák
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů