Úterý, 16. dubna 2024

Stále ceněné dřevostavby

V pražských Letňanech právě začal veletrh věnovaný dřevostavbám.
Stále ceněné dřevostavby

Akci doprovází výstava, přednášky předních architektů i multimediální prezentace toho nejzajímavějšího z oboru.

Po loňské premiéře, kdy se letňanského Salonu dřevostaveb kromě českých odborníků zúčastnili i specialisté z Belgie, Kanady a Norska, jsou i letos pro návštěvníky připraveny přednášky zahraničních tvůrců. Na nich vystoupí norská architektka Siv Helen Stangelandová, její krajan Antti-Matti Siikala a rakouský autor Helmut Dietrich.

Důležitou součástí Salonu dřevostaveb, který potrvá do 1. března, je také výstava. Ta představí architektonicky, konstrukčně a dispozičně zajímavé dřevostavby, jež byly realizovány na území České republiky.

Perly evropské "dřevěné" architektury, s nimiž se mohou návštěvníci veletrhu setkat, přinášíme v následujícím výběru.

Muzeum Angeliky Kauffmannové

Dokonalým příkladem citlivě navrženého interiéru od ateliéru Dietrich a Untertrifaller je rekonstrukce původního historického objektu budovy Muzea Angeliky Kauffmannové v rakouském Schwarzenbergu. Expozice věnovaná původem švýcarské malířce, žijící v 18. století, sídlí v dřevěném domě, jehož kořeny sahají až do roku 1556. Architekti dali celkovou rekonstrukcí budovy vzniknout zcela novým výstavním prostorám, představujícím dokonalou rovnováhu mezi historickým a moderním trendem.

Návštěvníci do muzea vcházejí vstupní halou, jež bez jakéhokoli oddělení zasahuje až ke stropní části budovy. Právě tady je nejlépe čitelný kontrast mezi původními, léty ztmavlými trámy a novým, výrazně světlejším interiérem z jedlového dřeva. Přiznány jsou rovněž nově instalované ocelové nosníky zpevňující střechu, které s původními dřevěnými trámy vytvářejí zajímavý kontrast. Výstavní prostor oddělil architekt přepážkami a sníženým stropem: díky tomu působí jako samostatná místnost.

Horská chata Preikestolen

Budova horské chaty leží na turistické stezce k oblíbenému výletnímu místu Preikestolen, což je strmý útes nad jedním z mnoha norských fjordů. Na místě stála chata z roku 1947, která ovšem svými dispozicemi přestala vyhovovat moderním ubytovacím standardům a neodpovídala ani stále rostoucímu počtu turistů. Proto byla v roce 2004 v rámci programu Norwegian Wood, zabývajícího se obnovou dřevostaveb na území Norska, vyhlášena soutěž, která pro horskou chatu hledala nové architektonické řešení. To mělo splňovat všechny para- metry ekologicky šetrné stavby.

Vítězný návrh přineslo studio Helen & Hard. Použité dřevo je v jejich návrhu skutečně nepřehlédnutelné: tvoří zásadní části exteriéru i interiéru. Budova je citlivě vsazena do kopcovitého terénu, tvar střechy s nadhledem kopíruje panorama přilehlých horských vrcholků.

Statiku domu zajišťuje dvaatřicet dřevěných pilířů, rozmístěných ve třímetrových rozestupech. Jednotlivé dřevěné části domu jsou spojeny spe-ciálně vysušenými spojovacími kolíky, které po vsunutí do předvrtaných děr natáhnou ze dřeva vlhkost - tím se rozšíří a celou konstrukci zpevní bez pomoci lepidel či hřebíků. Zajímavostí horské chaty je také naprostá absence pravých úhlů.

Metla House

Jedna z prezentovaných finských dřevěných realizací je nejlepším důkazem toho, že i kancelářská budova nemusí být nutně jenom sklobetonovým monstrem bez duše. Třípodlažní objekt, jenž je největší stavbou s dřevěnou nosnou konstrukcí ve Finsku, navrhlo studio SARC. Ti jsou autorem projektu, který při stavbě využil výhradně finského dřeva, a to novým a moderně pojatým způsobem, a vytvořil tak příjemné a inspirativní pracovní prostředí.

Dřevo z domácích zdrojů je coby stavební materiál použito v celé budově a je součástí montované kostry, interiérů i vnějšího obkladu. Vstup do objektu lemují stěny ze sto let starého dřeva. V jednoduchém až strohém exteriéru budovy zaujme přednáškový sál ve tvaru obráceného lodního trupu, interiérům pro změnu dominují šikmé sloupy ve vstupní hale a velkoryse pojaté otevřené galerie.

Helmut Dietrich (*1957)

Svou architektonickou kancelář založil s Muchem Untertrifallerem v roce 1993 po vítězství společného návrhu v architektonické soutěži na renovaci a rozšíření budovy konferenčního centra Festspielhaus v rakouském Bregenzu. Společně realizovali komerční objekty, vily, ale i komplexy obytných domů, bank, kancelářských budov či několika škol a školek. Jsou autory relaxačního centra, muzeí, hotelu, nákupního centra, ale také hasičské zbrojnice.

Siv Helen Stangelandová (*1966)

Siv Helen Stangelandová patří mezi nejtalentovanější norské architektky současnosti. Je spoluzakladatelkou studia Helen & Hard, které bylo časopisem Wallpaper zařazeno mezi 50 předních architektonických ateliérů světa. Kromě horské chaty Preikestolen je autorkou norského pavilonu pro Expo 2010 v Šanghaji.

Antti-Matti Siikala (*1964)

Finský architekt Antti-Matti Siikala je spolumajitelem ateliéru SARC. Kromě kancelářské budovy Metla House v Joensuu se jako autor podepsal pod desítky rodinných domů. Navrhl též lékařskou fakultu na univerzitě ve finském Oulu nebo univerzitní kampus v Joensuu.


Rakouský architekt Helmut Dietrich citlivě propojil moderní architekturu s historickou stavbou z roku 1556 (vlevo a vlevo dole). Interiér rodinného domu podle jeho návrhu (vpravo dole).

Tvar střechy horské chaty z pera Siv Helen Stangelandové kopíruje panorama horských vrcholků.

Antii-Matti Siikala vytvořil kancelářskou budovou, která naznačuje směr, kudy by se mohli vydat i další autoři administrativních objektů.

AUTOR: Michala Komrsková

Zdroj:Víkend
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů