Středa, 24. dubna 2024

Čtvrtina stromů v parku ve Skutči padla k zemi

Čtvrtina stromů v parku ve Skutči padla k zemi

SKUTEČ – Když se obyvatelé Družstevní ulice vrátili v pátek z práce domů, zbyly jim jen oči pro pláč. Plnou čtvrtinu stromů na zelené ploše u sídliště kdosi sťal přesto, že povolení ke kácení zrušil soud. Místní občanské sdružení už dva roky brání zdejší zelenou plochu, na níž chtějí firma Agile a skutečská radnice postavit supermarket. Ačkoliv stromy údajně padly kvůli údržbě elektrického vedení, místní podezírají radnici, že se takto snaží obejít povolovací proces. „Nemůžeme tomu uvěřit. Lidé se tu scházejí, někteří i pláčou,“ říkala v pátek předsedkyně místního sdružení Za zelenou Skuteč Miroslava Filipi, když přišla z práce a našla v Družstevní ulici poražené stromy. „Po dvou letech snažení a vyhraném soudu je to šok,“ dodala. Během pátečního dopoledne padlo třináct z celkem pěti desítek stromů.

„Kácení prováděli lidé mluvící slovensky, také jejich auto mělo slovenskou poznávací značku. Když jsem se ptala, kdo tuto akci nařídil, řekli mi, že starosta Skutče,“ popisuje události obyvatelka Družstevní ulice Marie Koutná. „Když jsem ty lidi upozornila, že nejspíše porušují zákon, okamžitě přestali kácet a odjeli. Neodklidili dokonce ani kmeny poražených stromů,“ říká Koutná.

Podle oficiálního vysvětlení skutečské radnice kácení s plánovanou stavbou supermarketu vůbec nesouvisí. Stromy prý porazil ČEZ kvůli údržbě koridoru vedení vysokého napětí, které tudy prochází. Pokud by tomu tak ale bylo, musel by ČEZ kácení oznámit stavebnímu úřadu ve Skutči, který je zodpovědný za agendu životního prostředí.

„Pokud by se kácelo kvůli stavbě supermarketu, dopustil by se ten, kdo akci objednal, porušení soudního rozhodnutí. ČEZ má sice podle zákona právo kácet stromy pod vedením vysokého napětí, ale musí takový záměr oznámit úřadu. Oznámení by pak ale hodnotil stejný úřad, který má zájem na stavbě supermarketu,“ hodnotí událost vedoucí Centra pro podporu občanů sdružení Arnika Martin Skalský. „Podali jsme oznámení na policii a o události jsme informovali Českou inspekci životního prostředí,“ říká předsedkyně sdružení Za zelenou Skuteč Miroslava Filipi.

Místní sdružení bojuje o zelenou plochu v Družstevní ulici již dva roky. Nedávno se mu podařilo vyhrát soudní řízení. Rozsudek je přitom precedentní – soud konstatoval, že stavba supermarketu není automaticky důvodem ke kácení stromů, a že ochrana zeleně je ve veřejném zájmu. Povolovací proces ale běží dál. Stavební úřad ve Skutči vydal 16. února t.r. územní rozhodnutí, kterým povolil supermarket do zelené plochy umístit. „Připravujeme odvolání a hodláme dále této stavbě bránit. Myslíme si, že supermarket by měl vyrůst ve zcela jiné lokalitě. Již dříve jsme navrhli areál bývalého podniku Botana, který je nevyužitým brownfieldem. Radnice ani investor ale na naše podněty nereagují,“ vysvětlila Miroslava Filipi.

Fotografie vykácených stromů jsou k dispozici ve fotogalerii na webových stránkách Arniky: 

http://www.arnika.org/fotogalerie.shtml?restrict=category........&res_val=%C8tvrtina%20strom%F9%20v%20parku%20ve%20Skut%E8i%20padla&exact=1

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů