Čtvrtek, 28. března 2024

Starostce Uničova třídění odpadu nevadí, varuje před způsobem platby

Starostce Uničova třídění odpadu nevadí, varuje před způsobem platby

UNIČOV - Starostka Uničova na Olomoucku Jarmila Kaprálová (KDU-ČSL) by třídění odpadu tak, jak ho představil Martin Bursík, podpořila. Varuje však před opětovným zaváděním jakýchkoli kuponů při hrazení svozu.

Třídění odpadu v Uničově podporují. „Už dnes třídíme i kartony od nápojů a o bioodpadu uvažujeme,“ uvedla starostka. Podle ní se odpady budou muset třídit. Obce již nyní na likvidaci odpadů doplácejí a musí s financemi v rozpočtu počítat. „Neprodělečné je pouze sklo, doplácíme na papír i plasty,“ uvedla Kaprálová.

Rozhodně však nesouhlasí s tím, aby se zavedl nějaký systém známek či kuponů, které by rozlišovaly, kdo třídí a kdo ne. „Je to absolutní nesmysl. Pan Bursík nikdy nebyl na venkově. V Praze asi těžko někdo hodí odpad do křoví, ale v menších obcích na venkově vznikne ukrutné množství černých skládek,“ myslí si starostka. Podle ní je co nejširší třídění nutné, obce si na zajištění kontejnerů a služeb peníze najít musí a lidé by měli platit paušál, tak jako nyní.

„Tlak by se měl vyvíjet na výrobce, aby nevytvářeli zbytečné obaly. Kdejaký krém je v plastové nádobce, ještě zatavený v igelitu a ještě v krabičce. Prodavač to už papírovou taškou nezachrání,“ dodala Kaprálová.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů