Čtvrtek, 18. dubna 2024

HK ČR k návrhu zákona o odpadech

HK ČR k návrhu zákona o odpadech
HK ČR k návrhu zákona o odpadech: regulace vydávání jakýchkoliv tašek zdarma je nesystémová a znamená pouze vyšší náklady pro firmy i občany.

Návrh zákona o odpadech, který dnes prezentovalo Ministerstvo životního prostředí ČR, předpokládá mimo jiné zákaz rozdávání jakýchkoliv odnosných tašek včetně papírových zdarma s možností stanovení minimální ceny tašek ministerstvem financí. Podle Hospodářské komory České republiky je toto opatření v současné ekonomické situaci nepodstatné, přičemž v návrhu chybějí úpravy mnohem důležitějších problémů.

„Hospodářská komora považuje návrh zákazu rozdávání nákupních tašek, nejen igelitových ale i papírových, za opatření, které lidem život komplikuje a zdražuje, namísto toho aby ho usnadňoval. To jestli obchod, jako podnikatelský subjekt, nabídne zákazníkovi tašku zdarma, je jen na jeho rozhodnutí a jde do jeho nákladů. Hospodářská komora proto nepovažuje tento krok za rozumný, přináší pouze vyšší náklady pro kupující,“ komentuje prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Hospodářská komora je toho názoru, že ministerstva by se zejména v době postupující hospodářské krize měla zabývat zcela jinými věcmi, než je vymýšlení dalších nových regulací podobného typu. Tato regulace ještě více zvyšuje finanční zátěž na podnikatele, ale i obyčejné občany. Podobně jako nyní chceme regulovat ceny igelitových tašek bychom příště mohli regulovat například obaly u parfémů, což není systémové řešení. Je tady nějaká kultura balení, jako jinde ve světě a firmy by měly mít možnost zvolit si, zda budou tašky dávat lidem zdarma, v žádném případě by to nemělo být řešeno direktivně.

Otázkou je, proč není například povinný sběr a recyklace u tiskovin, kde například papír je jistým druhem obalu informací, nebo proč není řešen zpětný odběr oblečení jakožto obalu člověka? Jeden sektor je tak znevýhodňován proti druhému.

Hlavní problém českého odpadového hospodářství je dnes množství skládkovaného komunálního odpadu a tím i plýtváním surovinami mnohem více než představují igelitové tašky. Většina komunálního odpadu je energeticky využitelná, přesto je stále podporováno především skládkování. Neřeší se to, že za posledních 10 let se nevybudovala žádná rozhodující kapacita na využívání směsných komunálních odpadů. Například v Rakousku i v Německu se stále stavějí nové teplárny, kde palivem je směsný komunální odpad. V České republice je tento trend naprostým tabu.

Autor/zdroj: Bc. Petr Víšek, HK ČR
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů