Pátek, 29. března 2024

Na výstavbu kanalizací přispěje kraj Vysočina 26 mil. Kč

Na výstavbu kanalizací přispěje kraj Vysočina 26 mil. Kč

Jihlava - Potoky, rybníky a řeky na Vysočině budou zase o něco čistější, přispějí k tomu i drobné vodohospodářské ekologické akce v obcích do 10 000 obyvatel, které kraj v prvním pololetí podpoří 26 miliony korun. Z desítky žadatelů neuspěli dva, ve druhém kole s uzávěrkou v červenci se bude rozdělovat 21 milionů korun, řekla ČTK mluvčí kraje Eva Neuwirthová.

Voda bude čistší třeba ve Zlatém potoce a v říčce Šlapance v centrální části Vysočiny, protože v Polné se pustí do rekonstrukce kanalizace na Karlově náměstí. Z pohledu ochrany životního prostředí území povodí patří k evropsky významným. Meandrující toky, jež lemují rákosiny, ostřice a mokřadní vrbiny jsou domovem vydry říční. Polná na obnovu náměstí získala grant z operačního programu Životní prostředí.

Tři obce dostaly na budování vodohospodářských ekologických akcí dotace od ministerstva zemědělství a kraj na ně Telči, Rokytnici nad Rokytnicí a Trnavě přispěje celkem 11 miliony.

Nejvyšší částku -- 5,6 milionu korun získá od kraje obec Daňkovice ležící v CHKO Žďárské vrchy a v ochranném pásmu vodního díla Vír. Pustí se do výstavby splaškové kanalizace a čistírny odpadních vod.

Rekonstrukce části kanalizace s podporou kraje začne také v Bohdalově a v Lidmani zahájí výstavbu splaškové kanalizace a čistírny odpadních vod. S žádostí u kraje neuspěla u výběrové komise obec Račín na Žďársku a Dobronín na Jihlavsku. V Račíně mimo jiné žije málo obyvatel (101), Dobronín nedodal stavební povolení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů