Pátek, 26. dubna 2024

Hyundai přijde v létě s ekologickým modelem i30 Blue z Nošovic

Hyundai přijde v létě s ekologickým modelem i30 Blue z Nošovic
Automobilka Hyundai uvede v létě na trh ekologickou verzi modelu i30 Blue, který se bude rovněž vyrábět v severomoravských Nošovicích. i30 má být první řadou, u níž automobilka úspornou technologii využije. Na ženevském autosalonu to dnes uvedl prezident vývoje Hyundai Motor Jang Wung-čchul.
    Ekologická verze i30 Blue je vybavena technologií ISG (Idle Stop and Go), která například vypíná chod motoru při stání nebo mění výkon alternátoru při zátěži nebo jízdě z kopce. Vedle nižší spotřeby paliva má pohonné jednotce o objemu 1,6 litru a výkonu 126 koní snížit emise CO2 o sedm procent na 142 gramů na kilometr.
    i30 se v Nošovicích, který je prvním závodem automobilky v Evropě, vyrábí od loňského podzimu. K hatchbacku by měla v první polovině roku přibýt i prodloužená verze kombi, kterou Hyundai rovněž prezentovala v Ženevě.
    Hyundai v Ženevě rovněž ve světové premiéře předvedla třídveřovou verzi již dříve uvedeného modelu i20 a koncept městského sportovně-užitkového vozidla ix-onic. Vůz byl navržen ve vývojovém středisku Hyundai v německém Rüsselsheimu pro trh evropských velkoměst.
    Firma plánuje v Nošovicích vyrábět čtyři typy aut - kromě hatchbacku a kombi i30 i dva velkoprostorové víceúčelové vozy, z nichž jeden bude pod spřízněnou značkou Kia.
    Jan Sadílek
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů