Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministerstvo životního prostředí navrhuje vznik Národního geoportálu. Cílem návrhu je umožnit centrální přístup k veškerým prostorovým datům týkajícím se území ČR a který bude rovněž součástí širší evropské sítě o prostorových informacích.

Žáci Střední průmyslové školy dopravní v Plzni se dozví informace o vlivu dopravy na životní prostředí. Na tuto školu totiž dnes dorazila putovní výstava Dětí Země „Bezstarostná jízda“.
Výstava především poukazuje na rozdílné dopady různých druhů dopravy na životní prostředí a upozorňuje na četné nevýhody a rizika nadměrného používání automobilů. Hovoří se zde například o znečištění ovzduší, vysoké nehodovosti, ale třeba i etických otázkách souvisejících s těžbou ropy. Výstava dále nabízí i různé zajímavosti týkající se i veřejné dopravy, cyklistiky a letecké dopravy.
„Žáci dopravní školy budou mít příležitost zamyslet se nad svým oborem z trochu jiného pohledu, než jsou zvyklí. Některé z nich možná překvapí, s čím vším oblast dopravy může souviset,“ říká Martin Hyťha z plzeňské pobočky Dětí Země.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vypsalo tendr na dodávání předmětů ke své propagaci pro následující tři roky. Hodnota veřejné zakázky, daná rámcovou smlouvou, by neměla překročit 1,5 milionu korun. Přihlášky je možno podávat do 13. března tohoto roku.

Unikátní projekt zkoumání znečištění ovzduší dnes začal v Ostravě a Karviné. Experti z akademie věd rozdali vybranému vzorku městských strážníků a úředníků speciální přístroje, které budou zaznamenávat, co dýchají. Výsledky by měly ukázat, jak moc nám škodí znečištěný vzduch.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů