Čtvrtek, 28. března 2024

Kapesní rádce poradí, jak chránit přírodu

Kapesní rádce poradí, jak chránit přírodu

Příbram/ Společně s radničním měsíčníkem Kahan najdou v březnu lidé ve svých schránkách také brožurku Jak chránit životní prostředí v Příbrami. Na její vydání získalo Ekocentrum Zelená pumpa grant pro životní prostředí od města.

„Jsme moc rádi, že se uskutečnilo vydání této informativní brožury. Něco takového jsme plánovali už asi rok a velice nás potěšila iniciativa občanského sdružení Zelená pumpa. V tiskovině jsou přehledně uvedeny potřebné informace a rozlišení jednotlivých kompetencí úřadů a organizací. Doufám, že to pomůže lidem ujasnit si, na koho se mohou v případě potřeby obrátit,“ řekl Petr Walenka z příbramského odboru životního prostředí.

Zájemci naleznou uvnitř publikace užitečné informace z různých odvětví ochrany přírody. Například se v ní zahrádkáři dozvědí podrobnosti a podmínky ohledně kácení stromů či jiné úpravy zeleně včetně vydávání povolení ke kácení. Vhod mohou přijít také instrukce, jak se zachovat při nalezení zatoulaného živočicha nebo zaregistrování případu týrání.

Mezi další kapitoly patří voda a ovzduší a jejich znečišťování, veřejný pořádek či odstraňování a recyklace odpadů.
Po přečtení příručky už lidé nebudou muset tápat a obvolávat zbytečně špatné instituce, ale budou vědět, jak si poradit se svým autovrakem nebo jak odlišit nebezpečný odpad a jak s ním naložit.

Náklady na vydání brožury vyšly na zhruba sto tisíc korun, z čehož město přispělo na část nákladů grantem a zbytek prostředků získalo Ekocentrum také od svých sponzorů.
Kapesní rádce je samozřejmě vytištěný na recyklovaném papíře.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů