Čtvrtek, 25. dubna 2024

Plzeňský kraj již nestojí proti větrné energii

Plzeňský kraj již nestojí proti větrné energii

Další rozvoj větrné energie na území Plzeňského kraje má konkrétnější obrysy. Vyplývá to ze závěrů odborného semináře, který v úterý 3. března uspořádala Česká společnost pro větrnou energii ve spolupráci s Plzeňským krajem.

 

Negativní přístup některých krajských reprezentací k větrné energii se pozvolna začíná měnit. Nové vedení Plzeňského kraje již dříve avizovalo realističtější přístup k plánům na výstavbu větrných elektráren na území kraje a oznámilo, že se nebude držet usnesení předchozího zastupitelstva kraje. To paušálně nedoporučovalo obcím povolovat na svých katastrech výstavbu „větrníků“.

 

V rámci odborného semináře, který v úterý 3. března uspořádala v Plzni Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE) ve spolupráci s Plzeňským krajem, potvrdil nový pohled na větrnou energii radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Ing. Petr Smutný. Zásady územního rozvoje by podle něj napříště neměly automaticky stát proti výstavbě větrných elektráren. Každý projekt by měl být naopak posuzován odděleně.

 

„Česká společnost pro větrnou energii jako subjekt zastřešující činnost společností aktivních při rozvoji větrné energie v České republice vítá znovuotevření diskuse v Plzeňském kraji a stanovení jasných pravidel pro náš obor,“ uvedl předseda České společnosti pro větrnou energii Michal Janeček. Jde o velký rozdíl např. ve srovnání s čerstvě vznikající legislativou v některých jiných krajích. „Ty často účelově  vytvářejí různé omezující prvky, které  paralyzují možnou výstavbu větrných elektráren v krajích. Je to z našeho pohledu úplně zbytečné, protože všechny problematiky projektů jsou dostatečně řešeny platnými zákony a hygienickými normami,“ podotkl Janeček.

 

Mezi hosty na plzeňském semináři vystoupili se svými příspěvky odborníci z řad ornitologů, krajinářů a sociologů. Se zájmem byly přijata prezentace specialisty na měření hluku a infrazvuk, Ing. Aleše Jirásky z Národní referenční laboratoře pro měření a posuzování hluku v komunálním prostředí  nebo Josefa Rebendy, starosty obce Břežany, která se úspěšně sžila s blízkými větrnými elektrárnami.

 

V současnosti nestojí na území Plzeňského kraje žádná větší větrná elektrárna. Závěrečná zpráva  tzv. Pačesovy komise přitom potvrdila, že v Plzeňském kraji je dostatečný větrný potenciál pro budování větrných elektráren. ČSVE předpokládá, že by v Plzeňském kraji mohlo být v nejbližších letech postaveno nejméně 50 MW instalovaného výkonu. Rozvojové plány se vztahují k Tachovsku, Stříbrsku, Hornobřízensku nebo Žluticku.

 

Platná Státní energetická koncepce ČR (následně schválena usnesením vlády č.211 ze dne 10.3.2004) předpokládá zvýšení podílu obnovitelných energetických zdrojů na území ČR na 15-16% v roce 2030. Podle tohoto dokumentu by měla ČR do roku 2010 vyrábět z obnovitelných zdrojů osm procent elektřiny, do roku 2020 pak 13 %.

 

Michal Janeček

předseda České společnosti pro větrnou energii

kontakt: predseda@csve.cz, 602 796 687

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů