Pátek, 19. dubna 2024

Konečná: Ostrava potřebuje spalovnu odpadu

Konečná: Ostrava potřebuje spalovnu odpadu

OSTRAVA - Ostrava potřebuje spalovnu komunálního odpadu, poslední překážkou je ministerstvo životního prostředí (MŽP), prohlásila poslankyně Kateřina Konečná (KSČM) na zasedání sněmovního výboru pro životní prostředí.

Podle zprávy ministerstva komunální odpad tvoří až 80procentní podíl všeho odpadu. Kateřina Konečná v rozpravě na výboru řekla, že by jedním z vhodných řešení problému velkého množství komunálního odpadu byla spalovna. "Jsem z Ostravy a tam se problém spalovny řeší už čtyři roky, nejsme schopní přejít přes ministerstvo životního prostředí. Přitom se odhaduje, že by spalovna vyšla na tři až čtyři miliardy korun. Prostředky na spalovnu je možné čerpat z fondů EU, ale Ostravu musí podpořit ministerstvo," zdůraznila poslankyně.

"Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) se problémem Ostravy zabývá," podotkla náměstkyně ministra Rut Bízková, která se ještě vyjádřila, že je nutné, aby se lidé naučili chovat k životnímu prostředí přátelsky. "Připravují se různé programy na ekologickou výchovu. Ve školských programech pro střední školy by se měl objevit problém obnovitelných zdrojů," dodala s tím, že problematikou se bude zabývat i operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Vlastimil Aubrecht (ČSSD) upozornil, že na problém s odpadem upozornil výbor ministerstvo životního prostředí už před dvěma lety. Ministerstvo ale nereagovalo.

"Komunální odpad je v Česku vysoký, a to i přesto, že nemáme tolik pytlíků od Mc Donald´s jako jiné země, odpadu produkujeme méně než v minulých letech," řekla Bízková, která vycházela ze zprávy o životním prostředí za rok 2007. Problém podle ministerstva životního prostředí je, že materiálově se například v roce 2006 využilo pouze 20 procent komunálního odpadu.

Ačkoliv podle ministerstva životního prostředí se v České republice projevuje trend klesání odpadu, tvoří komunální odpad 80 procent. „Pokud ekologický systém nenastavíme jinak, potom se stav nezlepší,“ řekla Bízková.

Podle novely zákona o odpadech budou muset také výrobci povinně uvádět na akumulátorech jejich vliv na zdraví člověka. "Současně bude zakázáno akumulátory spalovat," dodala Bízková

Výbor se rozhodl jednání o novelizaci zákona o odpadech přerušit. Vyhovělo se tak návrhu Vlastimila Aubrechta (ČSSD), podle kterého se pozměňovací návrhy předloží do 20. března, ty se předají ministerstvu životního prostředí, které návrh zpracuje do 3. dubna. Výbor pro odpady a suroviny by měl návrh potom předjednat 7. dubna a následně by o něm měl jednat znovu výbor.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů