Sobota, 20. dubna 2024

Protihlukovou stěnu přivezou z chmelnic

Protihlukovou stěnu přivezou z chmelnic

Hradec Králové - Několikaleté potíže s hlukem při velkých hudebních festivalech na letišti v Hradci Králové, na který si stěžují obyvatelé hradecké městské části Ruseku, by v letošním roce mohly skončit. Provozovatelé festivalového areálu sice již v minulosti vybudovali protihlukový val, který však jejich očekávání zcela nesplnil. Letos na něm proto vyroste ještě zhruba čtyřmetrová protihluková stěna.

Protihlukový val je nyní zhruba sto metrů dlouhý a šest metrů vysoký. „Stěna bude vysoká čtyři až čtyři a půl metru po celé délce valu. Mělo by to být již konečné řešení problému. Podle odborné firmy by to již mělo stačit k tomu, aby byl festivalový areál odhlučněný. Uvidíme, jak se to osvědčí, účinek by měl být opravdu výrazný,“ tvrdí provozovatel královéhradeckého festivalového parku Radek Maliník. Na valu bude hluk odstiňovat palisáda z dřevěných kůlů.

„Kůly se používají jako sloupy na chmelnicích. Jednou za několik let je obměňují, a tak jsme se domluvili a odkoupili je. Kůly budou usazeny v železných profilech s betonovou základnou. Myslím si, že stěna bude i pěkně vypadat. Osadíme ji břečťanem, okolo budou keře a stromy, aby se účinek ještě zvýšil. Již vloni jsme podél plotu směrem k Ruseku zasadili 75 stromů v úseku dlouhém zhruba 150 až 200 metrů. Bude samozřejmě ještě nějakou dobu trvat, než začnou plnit svoji funkci,“ řekl Maliník.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů