Čtvrtek, 28. března 2024

Nový projekt pomůže řešit nakládání s odpady na Tachovsku

Nový projekt pomůže řešit nakládání s odpady na Tachovsku

Plzeň - Na Tachovsku odstartoval nový česko-německý projekt, který pomůže řešit nakládání s odpady v příhraničí. Jeho cílem je oslovit co nejvíce skupin a motivovat je ke správnému zacházení s odpadem, informovat je o technologiích zpracování a podobně. Primárně se zaměří na děti a mládež. Součástí budou exkurze na obou stranách hranice, vydávání informačních materiálů a další. ČTK to řekla Lenka Šlajsová z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje, jež zajišťuje organizaci odpadového hospodářství v kraji.

"Zapojeno do projektu je Sdružení obcí pro vybudování a provozování skládky v Černošíně a svaz pro zhodnocení odpadů ze Schwandorfu. Obě mají zázemí, jsou v nich vybavená školicí centra," uvedla.

Střediska dokážou poskytnout informace o správném nakládání s odpady, nových technologiích jejich využití a odstraňování. V obou mohou lidé přímo v praxi vidět zařízení, jako jsou dotřiďovací linky, kompostárny, kogenerační jednotky pro výrobu energie ze skládkových plynů a další.

Podle starosty Černošína Miroslava Plincelnera půjde mimo jiné o předávání zkušeností mezi oběma stranami. "Němci jsou s likvidací odpadu o něco dále. Provozují například spalovnu, což je také jedna z cest k likvidaci odpadu. Ne vše se musí skládkovat. U nás ale přetrvává obecný odpor ke spalování. Technologie dotažená do konce je však o něčem jiném než o zamořování ovzduší," uvedl.

Na rozdíl od české strany, se ve Schwandorfu údajně skládkuje pouze pět procent odpadů, vše ostatní Němci recyklují, dál využívají. "To se u nás zatím neděje, byť se snažíme, aby odpadu na skládce končilo co nejméně," dodal starosta. Deponie v Černošíně má kapacitu 825 000 m3, využita je nyní zhruba z jedné třetiny. Školicí středisko tam vzniklo vloni, a to spolu s naučnou stezkou odpadů.

Na projekt nazvaný Společně pro ochranu životního prostředí poskytla více než třímilionovou dotaci EU.

Eva Barborková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů