Pátek, 26. dubna 2024

Bursík smetl frakci. Zelení vyloučili Kuchtovou a spol.

Bursík smetl frakci. Zelení vyloučili Kuchtovou a spol.

Poslankyně Jakubková a Zubová i jejich kolegové z vnitrostranické frakce Kuchtová a Čáslavka byli v neděli vyloučeni ze Strany zelených.

Republiková rada Strany zelených v neděli odhlasovala vyloučení všech čtyř "rebelů" kolem vnitrostranické frakce Demokratická výzva ze strany. Vedle poslankyň Věry Jakubkové a Olgy Zubové k nim patří ještě bývalá místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová a Martin Čáslavka.

"Musím s politováním konstatovat, že Dana Kuchtová odmítla nabídku, kterou jsem jí jménem předsednictva strany učinil," řekl předseda SZ Martin Bursík.

Rada podle něj nejprve hlasovala o napomenutí, které by vylučovalo možnost vyloučení, a následně v tajné volbě přímo o vyloučení.

Pro odchod poslankyně Zubové se vyslovilo 21 z 25 hlasujících členů republikové rady, Jakubkovou a Čáslavku si ve straně nepřálo 20 z nich. O odchodu Kuchtové rozhodlo 18 hlasů. Republiková rada tak po napjatém jednání, které bylo plné emocí, pískotu, potlesku a bučení na řečníky, vyslyšela doporučení stranické revizní komise z pátku.

"Pro nikoho z nás toto nebyl příjemný moment, snažili jsme se tomu vyhnout. Strana zelených jede dál, máme velmi dobrý základ stranického programu, sestavili jsme velmi silnou kandidátku a věříme, že tento nepříjemný moment nám umožní znovu se nadechnout a oslovit veřejnost a získat podporu veřejnosti," dodal Bursík

Během brífinku, na kterém byly závěry republikové rady oznámeny, se opět pískalo a z kuloárů se ozývala nelichotivá označení Bursíkova vedení. "Tento den se smutně zapíše do historie jako den, kdy skončila demokracie ve Straně zelených," řekla novinářům Zubová.

"To vyloučení bylo provedeno v atmosféře strachu. Martin Bursík cítí, že se mu Strana zelených drolí pod rukama a snaží se docílit svého," dodala Jakubková.

Čtěte více

Během nedělního jednání nabídl předseda strany Martin Bursík Kuchtové a Čáslavkovi ještě možnost, za jakých podmínek by mohli ve straně zůstat. Museli by zrušit vnitrostranickou frakci, přestat vystupovat v médiích, vyjádřit respekt k výsledkům stranického sjezdu a respektovat vyloučení obou neposlušných poslankyň. To ale Kuchtová s Čáslavkou odmítli.

Podle Bursíka byl hlavním argumentem pro vyloučení Zubové a Jakubkové fakt, že se loňským podzimním vystoupením z poslaneckého klubu fakticky distancovaly od stranické politiky.

"V parlamentu vystupují proti klubu strany a také proti ministrům za SZ, vystupují v rozporu se stanovami jako poslankyně frakce," řekl Bursík novinářům. Připomněl také, že se obě poslankyně údajně snažily lobbovat, aby "jejich lidé" získali křesla na ministerstvu dopravy a obrany.

Obě poslankyně podle svých slov se svým vyloučením počítaly. Už před nedělním jednáním pohrozily vyjádřením nedůvěry vládě, pokud premiér Mirek Topolánek nepopře Bursíkova slova o tom, že kabinet vydírají.

Zubová zdůraznila, že i bez stranické legitimace bude v parlamentu vykonávat svůj poslanecký mandát v souladu se svým svědomím a i nadále se hodlá hlásit k Demokratické výzvě.

"My jsme i nadále koaličními poslankyněmi," uvedla Zubová. Je prý však na vládě samotné, zda bude mít i nadále zájem o spolupráci. Premiér Topolánek a ministři by ale podle ní měli popřít Bursíkova slova v médiích, že poslankyně "drží vládu pod krkem".

"Pokud by tak neučinil, byl by to pro mne samotnou důvod, abych přemýšlela o tom, zda vyjádřit nedůvěru této vládě. Nepotřebuji k tomu žádnou opozici, žádné další rady," zdůraznila Zubová.

Vizitky vyloučených členů SZ

Martin Čáslavka (30) - Spolupředseda frakce, do založení výzvy nepříliš známý člen strany, výrazněji se začal angažovat loni na podzim. Pracuje jako manažer, působí také jako poradce poslankyně Olgy Zubové pro zdravotnictví a sociální politiku. Podílel se například na vyjednávání o nové podobě poplatků ve zdravotnictví. Vystudoval andragogiku a personální management na Filozofické fakultě University Karlovy. V neziskovém sektoru se podílel na projektech občanského sdružení Bolíto, které pomáhá dětem překonávat následky popálenin. Je svobodný a bezdětný.

Věra Jakubková (44) - Poslankyně, dosud byla také členkou republikové rady strany. Loni v listopadu spolu s Olgou Zubovou vystoupila z poslaneckého klubu SZ. Za důvod označily dlouhodobé spory s vedením strany. Jakubková nesouhlasí s vedením strany například v otázce umístění amerického radaru, předloni pak jako jediná z koaličního tábora nepodpořila rozpočet. Vystudovala gymnázium a sociálně-právní nástavbu. Před vstupem do sněmovny byla vedoucí Středisek ekologické výchovy, spoluzakladatelkou občanského sdružení Vita a externí lektorkou na Ostravské univerzitě. Členkou SZ se stala až po zvolení do parlamentu. Je vdaná a má dvě děti.

Dana Kuchtová (47) - Bývalá ministryně školství a do loňského podzimního sjezdu, na kterém neúspěšně kandidovala do čela SZ, první místopředsedkyně strany. Je nejvýraznější představitelkou opozice vůči Bursíkovi, kterému vytýká posun doprava i způsob řízení strany. Spolupředsedá Demokratické výzvě. Její odstoupení z postu ministryně školství kvůli problémům s evropskými fondy v říjnu 2007 se stalo jedním ze spouštěčů konfliktů uvnitř strany. Nyní vede dětský domov v Klánovicích, její vítězství v konkurzu ale vzbudilo podle tisku pochyby. Vystudovaná učitelka se začala veřejně angažovat v roce 1992, kdy spoluzaložila ekologické hnutí Jihočeské matky, které dlouhá léta vedla. Členkou SZ se stala v roce 2003. Je rozvedená, má dceru.

Olga Zubová (49) - Poslankyně a do rezignace loni v listopadu předsedkyně republikové rady strany. Spolu se Jakubkovou tehdy také vystoupila z poslaneckého klubu. Po neúspěchu strany v říjnových senátních a krajských volbách požadovala sebereflexi vedení strany. Zubová na sebe upozornila už koncem roku 2007, když váhala s podporou koaličního kabinetu, nakonec ale hlasovala pro rozpočet i vládu samotnou. Během loňské volby prezidenta pak Zubovou tvrdě kritizovali Bursík a tehdejší šéfka klubu Kateřina Jacques, protože ze zdravotních důvodů chyběla při druhé volbě. Loni figurovala také v kauze bývalého poslance ODS Jana Moravy, který chtěl Zubovou údajně vydírat pomocí fotografií její dcery. Do SZ vstoupila Zubová v roce 2005, předtím byla členkou ČSSD, ze které vystoupila kvůli příklonu strany doleva. Zubová je vdaná, má syna a dceru.

Výběr událostí ve Straně zelených

3. června 2006 - Strana se poprvé dostala do Poslanecké sněmovny. Ve volbách získala 6,29 procenta hlasů, což stačilo na šest poslaneckých mandátů.

9. ledna 2007 - V koaliční vládě Mirka Topolánka (ODS) získala SZ čtyři ministerská křesla, včetně postu ministra zahraničí, na nějž nominovali nestraníka Karla Schwarzenberga.

18. února 2007 - Na stranickém sjezdu obhájil předseda SZ Martin Bursík svůj post. Funkci první místopředsedkyně znovu získala i Dana Kuchtová. Sjezd poznamenaly vnitrostranické spory kvůli plánované radarové základně USA v ČR.

25. září 2007 - Zelená ministryně školství Dana Kuchtová oznámila odchod z funkce. Zdůvodnila to tím, že kvůli politickému napětí kolem čerpání evropských fondů nemá prostor na řešení situace v resortu. Zastánci Kuchtové kritizovali Bursíka za to, že se za ministryni dostatečně nepostavil. Kuchtová se následně stala jedním z nejvýraznějších představitelů vnitrostranické opozice.

23. listopadu 2007 - Poslankyně SZ Olga Zubová a Věra Jakubková prohlásily, že uvažují o tom, že nepodpoří návrh státního rozpočtu a že si nejsou jisté ani tím, zda by vládu podržely při hlasování o nedůvěře.

15. února 2008 - Zelení při volbě prezidenta hlasovali pro Jana Švejnara. Při druhé volbě ale ze zdravotních důvodů chyběla poslankyně Zubová, za což ji Bursík spolu s šéfkou sněmovního klubu Kateřinou Jacques tvrdě kritizovali.

25. února 2008 - Poslankyně Zubová dostala od Bursíka omylem hrubý mail, v němž byla mimo jiné nazvána "krávou". Bursík se za to Zubové omluvil.

5. dubna 2008 - Republiková rada SZ nepřijala návrh na vyslovení nedůvěry ministru zahraniční Karlu Schwarzenbergovi a předsedovi Bursíkovi. Širší vedení strany také odmítlo vyzvat ministry za zelené k odchodu z vlády.

6. června 2008 - Poslankyně Jakubková oznámila, že zvažuje odchod z poslaneckého klubu SZ.

16. června 2008 - Kateřina Jacques odstoupila z funkce šéfky poslaneckého klubu zelených. Podle svých slov tak chtěla přispět k uklidnění situace uvnitř klubu.

23. července 2008 - První místopředsedkyně Kuchtová oznámila, že na zářijovém sjezdu bude kandidovat na funkci předsedy.

6. září 2008 - Na mimořádném stranickém sjezdu v Teplicích uhájil Bursík svůj post a do předsednictva strany prosadil své lidi. Převahu získal i v širším vedení SZ. Bursíkova protikandidátka Dana Kuchtová z vedení strany vypadla.

Říjen 2008 - Senátní a krajské volby skončily pro zelené debaklem. Strana nezískala žádného senátora a její kandidáti se nedostali ani do zastupitelstev krajů.

22. listopadu 2008 - Poslankyně Zubová a Jakubková vystoupily z poslaneckého klubu. Za důvod uvedly spory s vedením. Zubová odstoupila také z funkce předsedkyně republikové rady strany.

31. ledna 2009 - Kritici vedení strany založili v Pardubicích vnitrostranickou frakci pod názvem Demokratická výzva.

28. února 2009 - Republiková rada strany vybrala kandidáty pro volby do EP. Na prvních pěti místech není podle Kuchtové nikdo z signatářů Demokratické výzvy.

4. března 2009 - Šéf krajské organizace SZ v Liberci Jan Vondrouš vystoupil ze strany kvůli sporům s vedením, které kritizoval za nedemokratické jednání a odklon od programu.

6. března 2009 - Ústřední revizní komise SZ navrhla vyloučení poslankyň Zubové a Jakubkové a dalších dvou členů včetně Kuchtové ze strany.

8. března 2009 - Republiková rada strany vyloučila ze strany 4 členy.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů